Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, altijd begint vóór vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. En gezien mijn langdurige bestaan als avondmens - met beroepen als theaterjournalist, -programmeur- en directeur - lagen einde en begin vaak dicht bij elkaar en ze hebben elkaar ook dikwijls overlapt. Dan duurde de dag minstens 48 uur. Ik zie dat overigens niet als ijverige verdienste, maar als gelukkige bijkomstigheid. "Maar de slaap die je mist, gaat wel ten koste van je levensduur", voorspelde een arts mij ooit. Dat betekent: tien jaar minder geslapen, tien jaar minder geleefd? Geen win-winsituatie dus.

Week 41 - 289. Dierenleven [46/52]

woensdag 16 oktober 2019

Elke foto, elke tekst durf ik hier te plaatsen als daar reden voor is. Gewelddadig, godslasterend, pornografisch – met mijn oprechte motivatie erbij mag er met zo’n uiting niets mis zijn. Maar… onlangs zag ik een dierenfoto in de krant die me heel blij maakte tot ik de tekst eronder las en opeens anders moest kijken en heftig schrok. En daarna lag ik er wakker van en sindsdien wil die clash maar moeilijk van mijn netvlies af. Jawel, dat was dus een goede foto, want dat is kunstzinnige kracht: de confrontatie met wat je niet wilt horen, zien, ruiken, voelen… Co Westerik zei het zo: “Je wilt het niet zien, maar het moet.”

Tip voor wie binnenkort voor een Karel Appel staat en weer eens iemand hoort zeggen: “Dat is geen kunst, want dat kan mijn kind ook”. Antwoord dan gerust met: “Inderdaad: dat kan uw kind ook, maar u niet meer en denk daar maar eens over na.” 

En die dierenfoto? Nee, die laat ik niemand zien. Omdat u daar niet aan toe bent, net zomin als ik dat was.

Archief 2019