Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 41 - 289. Dierenleven [46/52]

woensdag 16 oktober 2019

Elke foto, elke tekst durf ik hier te plaatsen als daar reden voor is. Gewelddadig, godslasterend, pornografisch – met mijn oprechte motivatie erbij mag er met zo’n uiting niets mis zijn. Maar… onlangs zag ik een dierenfoto in de krant die me heel blij maakte tot ik de tekst eronder las en opeens anders moest kijken en heftig schrok. En daarna lag ik er wakker van en sindsdien wil die clash maar moeilijk van mijn netvlies af. Jawel, dat was dus een goede foto, want dat is kunstzinnige kracht: de confrontatie met wat je niet wilt horen, zien, ruiken, voelen… Co Westerik zei het zo: “Je wilt het niet zien, maar het moet.”

Tip voor wie binnenkort voor een Karel Appel staat en weer eens iemand hoort zeggen: “Dat is geen kunst, want dat kan mijn kind ook”. Antwoord dan gerust met: “Inderdaad: dat kan uw kind ook, maar u niet meer en denk daar maar eens over na.” 

En die dierenfoto? Nee, die laat ik niemand zien. Omdat u daar niet aan toe bent, net zomin als ik dat was.

Archief 2019