Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 41 - 290. Dierenleven [47/52]

donderdag 17 oktober 2019




Kijk naar de foto’s en oordeel zelf hoe we ervoor staan. Uit de persberichten van deze week (als ik dit schrijf, is het 4 oktober):

Veel grizzlyberen in Canada zijn uitgemergeld door een tekort aan zalm. Een Canadese natuurfotograaf maakte foto's van de magere beren om zo aandacht te vragen voor het probleem. De beelden laten een uitgemergelde moederbeer zien met haar twee, eveneens magere, jonkies langs de kust van de Knight Inlet in British Columbia. Die plek is populair bij natuurliefhebbers en toeristen.
"We zagen de beer een paar weken geleden met haar twee kleintjes en toen zagen we haar een paar dagen geleden weer", schrijft fotograaf Rolf Hicker op
Facebook. "De beren verhongeren. Dit is hartverscheurend om te zien." [...]





Ook de boswachters in het gebied zien dat het niet goed gaat met de dieren. "Ze zijn binnen een paar maanden drastisch veranderd", zegt boswachter Jake Smith tegen CNN. "De beren zitten in de problemen."
Meer dan de helft van de grizzlyberen van Canada woont in British Columbia. Ze zoeken naar bessen en planten, maar zalm is hun belangrijkste voedselbron. 
De wilde-zalmpopulatie staat al een tijd onder druk in in Canada en Alaska. Volgens vissers uit het gebied is dit zelfs het slechtste zalmseizoen in bijna 50 jaar. Mogelijke oorzaken zijn natuurvervuiling en de opwarming van de aarde. 
Inmiddels heeft een Canadees visbedrijf ervoor gezorgd dat er 500 extra zalmen naar het natuurgebied zijn verplaatst voor de grizzlyberen. "We zagen een moederbeer en haar jong die gelijk naar buiten kwamen om de vis te halen", zegt Smith.
Het bijvoeren van de beren is een kleine stap om te helpen. De regering van British Colombia werkt aan een oplossing om de zalmpopulatie op de lange termijn te laten stijgen.

Archief 2019