Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, altijd begint vóór vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. En gezien mijn langdurige bestaan als avondmens - met beroepen als theaterjournalist, -programmeur- en directeur - lagen einde en begin vaak dicht bij elkaar en ze hebben elkaar ook dikwijls overlapt. Dan duurde de dag minstens 48 uur. Ik zie dat overigens niet als ijverige verdienste, maar als gelukkige bijkomstigheid. "Maar de slaap die je mist, gaat wel ten koste van je levensduur", voorspelde een arts mij ooit. Dat betekent: tien jaar minder geslapen, tien jaar minder geleefd? Geen win-winsituatie dus.

Week 41 - 287. I.M. Bob Bouber

maandag 14 oktober 2019Ik lees dat Bob Bouber (eigenlijke naam Boris Blom, 1935-2019) 25 augustus is overleden. Oprichter (in 1958) en directeur van de Amsterdamse Cabaretschool, waaruit in 1960 de Akademie voor Kleinkunst voortkwam. Tot zijn studenten behoorden Ronnie Bierman, Martin Brozius, Frans Halsema, Matthijs van Heiningen, Jasperina de Jong, Rob de Nijs en vele anderen. 
In 1967 stapte hij als directeur over naar International Artists en produceerde en schreef hij Nederlandstalig repertoire voor programma’s, acts (het Songfestival) en grammofoonplaatjes, zoals die van zijn eigen bands ZZ en de Maskers (zoals Dracula! en Ik heb genoeg van jou) en HET (zoals Ik heb geen zin om op te staan en Kejje nagaan) en vooral voor Bob Bouber solo (zoals Nog welbedankt en Voor niets).
In de jaren tachtig en negentig was hij impresario en mede-oprichter van de Maria More Akademie voor Jazzzangers. Vanaf 1999 woonde hij in België, waar hij in zijn eigen studio nog wel bleef opnemen.

Toen ik op YouTube naar een opname van Ik heb geen zin om op te staan zocht, vond ik natuurlijk niet alleen HET (luister hier), maar ook de Neerlands Hoop-opname, uit 1976, van Hoezo Jeugdsentiment? (luister hier). Bram & Freek zetten op diezelfde plaat Ik heb genoeg van jou. Maar… je hoort op YouTube niet dat lied (luister hier ZZ en de Maskers), maar Blaren van Jaap Fischer. Een verboden opname, ooit per ongeluk – in plaats van dit lied – op de heruitgave van Hoezo Jeugdsentiment? terechtgekomen. Jaap Fischer had indertijd geen toestemming gegeven de cover op de LP te zetten, maar die stond nog wel op de master die voor de CD uit de kast kwam. Fischer kwam erachter en greep opnieuw in: de CD moest onmiddellijk uit de handel. Voor wie van curiosa houdt: luister hier.

Archief 2019