Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 40 - 284. OBA

vrijdag 11 oktober 2019

Foto: Hans van der Beek

 

Freek de Jonge vierde gisteren (als ik dit schrijf, is het zaterdag 31 augustus) zijn 75ste verjaardag. Dat deed hij met het geven in plaats van het krijgen van cadeaus.

Om 12 uur bevonden wij ons in de Torenzaal op de zevende verdieping van de centrale Openbare Bibliotheek van Amsterdam in de Oosterdokstraat, een van de 28 OBA-locaties in de stad. Wat een prachtplek is dat Oosterdok toch, met het imposante wetenschapsmuseum NEMO, het Conservatorium. het Scheepvaartmuseum en de OBA dus, met een uitzicht van jewelste en het Centraal Station om de hoek. 

Freek reikte de box Neerlands Hoop In Bange Dagen uit aan Job Cohen, voorzitter de Raad van Toezicht van de OBA. Die uitgave is daarmee toegevoegd aan de collectie; vervolgens krijgen alle Openbare Bibliotheken desgevraagd een exemplaar.
 

Het Parool was er ook in persoon van Hans van der Beek. In zijn wekelijkse rubriek Schuim schrijft hij vandaag over deze bijeenkomst. Een citaat:

De lunch is al eventjes aan de gang als Hella het toch niet kan laten en opstaat: “Mag ik even iets zeggen?” Ook dat is niet echt een vraag natuurlijk. “Ik vind het zo mooi. Over twee maanden ben ik vijftig jaar samen met deze man. Deze lieve schat.” Geëmotioneerd: “Hij bedenkt iets en doet dat dan ook voor vijftig bibliotheken. Ik krijg hier kippenvel van. Want dát is Freek. Hij heeft een mooi idee en hij wil iets geven. En dan hebben ze het over imago, maar dit is Freek. Groningen was niet om in de picture te staan, het was om mensen te helpen. Freek is een helper!” Ze krijgt een dikke knuffel, van haar lieve schat.


 

Archief 2019