Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 40 - 284. OBA

vrijdag 11 oktober 2019

Foto: Hans van der Beek

 

Freek de Jonge vierde gisteren (als ik dit schrijf, is het zaterdag 31 augustus) zijn 75ste verjaardag. Dat deed hij met het geven in plaats van het krijgen van cadeaus.

Om 12 uur bevonden wij ons in de Torenzaal op de zevende verdieping van de centrale Openbare Bibliotheek van Amsterdam in de Oosterdokstraat, een van de 28 OBA-locaties in de stad. Wat een prachtplek is dat Oosterdok toch, met het imposante wetenschapsmuseum NEMO, het Conservatorium. het Scheepvaartmuseum en de OBA dus, met een uitzicht van jewelste en het Centraal Station om de hoek. 

Freek reikte de box Neerlands Hoop In Bange Dagen uit aan Job Cohen, voorzitter de Raad van Toezicht van de OBA. Die uitgave is daarmee toegevoegd aan de collectie; vervolgens krijgen alle Openbare Bibliotheken desgevraagd een exemplaar.
 





Het Parool was er ook in persoon van Hans van der Beek. In zijn wekelijkse rubriek Schuim schrijft hij vandaag over deze bijeenkomst. Een citaat:

De lunch is al eventjes aan de gang als Hella het toch niet kan laten en opstaat: “Mag ik even iets zeggen?” Ook dat is niet echt een vraag natuurlijk. “Ik vind het zo mooi. Over twee maanden ben ik vijftig jaar samen met deze man. Deze lieve schat.” Geëmotioneerd: “Hij bedenkt iets en doet dat dan ook voor vijftig bibliotheken. Ik krijg hier kippenvel van. Want dát is Freek. Hij heeft een mooi idee en hij wil iets geven. En dan hebben ze het over imago, maar dit is Freek. Groningen was niet om in de picture te staan, het was om mensen te helpen. Freek is een helper!” Ze krijgt een dikke knuffel, van haar lieve schat.


 

Archief 2019