Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 40 - 283. Big Ben

donderdag 10 oktober 2019

Ben van der LInden en Della BosiersBen van der Linden ken ik van zijn vele composities voor vertolkers van het betere theaterlied en als muzikaal begeleider van onder anderen Liselore Gerritsen, Fons Jansen, Ramses Shaffy, Paul van Vliet en natuurlijk Della Bosiers, de Vlaamse chanonnière met wie hij is getrouwd. Vaak waren zij samen te gast in mijn Koningstheater. Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik vernam dat Van der Linden, inmiddels 72 jaar, nog steeds actief is. Zo stelde hij nu, onder de titel Bells forever, een cd samen met op klokken en het klokkenspel gebaseerde muziek:
van handbells, piano, wijnglazen, klassieke zang, cowbells en orgel, tot elektronisch werk, chanson, jachthoorns, volksmuziek, barok en pop.
Niet voor niets was hij negen jaar achtereen de drijvende kracht achter de Beiaardweken in Vlaardingen: van 2009 t/m 2017, het jaar dat zijn woonplaats zo dom was te besluiten niet langer te investeren in dit internationale festival. 

 
Terug naar de cd. Tot zijn grote verrassing kwam Ben van der Linden tijdens zijn zoektocht naar repertoire voor deze cd op het spoor van een lied van een andere liefhebber van klokken en het carillon: Jules de Corte (1924-1996); een lied dat nooit is uitgebracht: De Beiaardier van Vlissingen, opgenomen in 1958. Voor mij is het het pareltje van de cd. Zestig jaar oude aanklacht tegen de bezuinigingen op het cultuurbeleid!

De tekst staat hier. Maar om het lied te beluisteren, moet u de cd bestellen. Dat kan hier. Ik zou het doen.

Archief 2019