Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 40 - 280. Ouwe meuk [1/2]

maandag 07 oktober 2019Wat een verrassing: opeens staat het volledige programma op zwartekat.nl. Ik heb het over Ouwe meuk, bedacht en gebracht door Maarten van Roozendaal en Felix Strategier, die toen – mei en juni 2004 – nog kerngezond waren. Maar Maarten is nu al zes jaar dood en Felix is heel ernstig ziek. Daarom dus zo ontroerend om te zien. Maar het programma, dat alleen drie weken speelde in Strategiers kleine Roode Bioscoop-theater aan het Amsterdamse Haarlemmerplein, was ook heel erg goed. Met Strategiers muzikale kompaan Joeri de Graaf (achtsnarige gitaar) en Maartens vaste begeleider Egon Kracht (contrabas) zongen zij ouwe meuk – verzameld door archivaris Maarten Eilander van het toenmalige Theaterinstituut Nederland en hij komt aan het begin van de tweede helft ook uitvoerig in beeld en aan het woord.
Ouwe meuk: liedjes van Jules de Corte (zie Als je overmorgen oud bent in deel 4 op 4:45), Louis Davids (zie Het Scheidingsfeest in deel 3 op 14:05) , Ina van Faassen (zie Jans Pommerans uit Nieuwerschans in deel 2 op 21:40), Eduard Jacobs, Frans van Schaijk (zie Ketelbinkie in deel 4 op 7:40), Koos Speenhoff, Dirk Witte (zie Mens durf te leven in deel 3 op 20:30) en vele anderen van wie je, ook 15 jaar geleden dus al, nog zelden een lied hoort. En natuurlijk geven deze mannen ze allemaal een nieuwe jas – opgewekt, ontroerend, strijdbaar en altijd verrassend. 
Ik was er destijds bij en kan de voorstelling anno 2019 nog dromen. Maar nu dus ook opnieuw meemaken. Geweldig!

Archief 2019