Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 40 - 279. Heen en weer

zondag 06 oktober 2019

Goed poëzienieuws uit de regio vandaag:

Dorpsnetwerk Amerongen onthulde dinsdag (20 augustus) bij het veer Amerongen – Eck en Wiel twee coupletten van Veerpont […] van […] Drs. P. Het eerste couplet is op een bordje gezet bij de eerder dit jaar geplaatste picknickbank. Het tweede couplet is op de veerpont zelf te vinden. Met deze teksten wil Dorpsnetwerk Amerongen een lach op het gezicht van de lezer toveren.
Volgens velen is het nummer
Veerpont een van de beste liedjes die Drs. P uitbracht. Vol woordspelingen, grapjes en herkenbaar voor pontgebruikers. Het tweede couplet werd onthuld door de schipper van dienst, had zelf nog wel een spitsige opmerking: “Op de pont hebben we het nooit over heen en weer, wij gaan altijd heen en heen. Heen en weer is typisch iets voor iemand van de kant.”

In mei liet Dorpsnetwerk Amerongen een picknicktafel plaatsen bij de pont, op de Amerongse oever van de Rijn. De opdracht werd uitgevoerd door Vakcollege Maarsbergen, waar de picknicktafel werd vervaardigd. Zij maakten ook een betonnen sokkel en daarop is nu het couplet uit Veerpont geplaatst en onthuld. […]

Voor de onthulling van de teksten was Vic van de Reijt aanwezig, voorzitter van Het Heen- en Weerschap, de stichting voor auteursrechten van Drs. P. [..] Van de Reijt onthulde de tekst bij de picknickbank en vertelde daarbij over hoe Veerpont is ontstaan. "De NCRV maakte een radioprogramma over een of ander veer en wilde daar graag een bijpassend nummer bij. Drs. P werd verzocht dit te schrijven en te zingen. Omdat hij geen verstand had van veerponten, verdiepte hij zich in het leven van de schipper."

Archief 2019