Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. 

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2024202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 40 - 279. Heen en weer

zondag 06 oktober 2019

Goed poëzienieuws uit de regio vandaag:

Dorpsnetwerk Amerongen onthulde dinsdag (20 augustus) bij het veer Amerongen – Eck en Wiel twee coupletten van Veerpont […] van […] Drs. P. Het eerste couplet is op een bordje gezet bij de eerder dit jaar geplaatste picknickbank. Het tweede couplet is op de veerpont zelf te vinden. Met deze teksten wil Dorpsnetwerk Amerongen een lach op het gezicht van de lezer toveren.
Volgens velen is het nummer
Veerpont een van de beste liedjes die Drs. P uitbracht. Vol woordspelingen, grapjes en herkenbaar voor pontgebruikers. Het tweede couplet werd onthuld door de schipper van dienst, had zelf nog wel een spitsige opmerking: “Op de pont hebben we het nooit over heen en weer, wij gaan altijd heen en heen. Heen en weer is typisch iets voor iemand van de kant.”

In mei liet Dorpsnetwerk Amerongen een picknicktafel plaatsen bij de pont, op de Amerongse oever van de Rijn. De opdracht werd uitgevoerd door Vakcollege Maarsbergen, waar de picknicktafel werd vervaardigd. Zij maakten ook een betonnen sokkel en daarop is nu het couplet uit Veerpont geplaatst en onthuld. […]

Voor de onthulling van de teksten was Vic van de Reijt aanwezig, voorzitter van Het Heen- en Weerschap, de stichting voor auteursrechten van Drs. P. [..] Van de Reijt onthulde de tekst bij de picknickbank en vertelde daarbij over hoe Veerpont is ontstaan. "De NCRV maakte een radioprogramma over een of ander veer en wilde daar graag een bijpassend nummer bij. Drs. P werd verzocht dit te schrijven en te zingen. Omdat hij geen verstand had van veerponten, verdiepte hij zich in het leven van de schipper."

Archief 2019