Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 39 - 277. Dierenleven [43/52]

vrijdag 04 oktober 2019



Nadat ik het NOS-bericht las waaruit ik hieronder citeer, dacht ik: ja, misschien is de mens niet slim genoeg en verliest hij het uiteindelijk. Niet alleen van de robots, maar ook van de dieren waarmee we geen rekening hebben gehouden.

Door gevolgen van klimaatverandering komen er steeds meer insecten op ons af. Dat gebeurt op grote schaal. Er is een grote volksverhuizing gaande: de dennenprocessierups, maar ook dengue en reuzenteken. Een bioloog:
"We zetten veel te weinig kennis in voor de komst van deze insecten. We zijn bezig om onze huizen te veranderen, ons leven anders in te richten: groene daken, ik noem maar iets. Maar er wordt te weinig nagedacht wat voor effect dit heeft als de reuzenteek of tijgermug Nederland aandoet."
Hij voorspelt dat we er onze handen vol aan zullen hebben: "Tijgermuggen kunnen virussen overbrengen. En als ze naar Nederland komen, vinden ze het misschien wel hartstikke prettig om zich in zo'n groen dak te vestigen."
Een andere expert: “De volksverhuizing van mediterrane insecten is een natuurlijk effect van de natuur. "In het zuiden van Europa zijn veel bosbranden geweest, waardoor rupsen genoodzaakt zijn om te migreren. Die gaan dan noordwaarts." Ze beaamt het gebrek aan kennis in Nederland en zegt dat bijvoorbeeld de dennenrups Nederland in rap tempo nadert. "Hij is er nog niet, maar zit nu wel ergens in België, Luxemburg. Het is een kwestie van tijd voordat dit beest hier opduikt. […] De dennenrups is echt veel gevaarlijker dan de eikenprocessierups. Zeker als ze de bomen verlaten om zich te verpoppen. Ze houden ellenlange processies en graven zich dan in. Dan gaan ze 's nachts onder deurposten of brievenbus zitten. Ze hebben veel meer brandharen dan de eikenprocessierups. Het zijn echt heel vervelende beesten."

Harald Wychgel van het RIVM, dat zich bezighoudt met ziektes door exotische insecten, onderschrijft de waarschuwing voor gevaarlijke nieuwe insecten in Nederland. "Het is de vraag of ze hier kunnen overleven. Maar als het warmer wordt, zullen andersoortige beestjes zich hier kunnen vestigen."
Twee weken geleden werd in Lelystad door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een exotische mug ontdekt: de Aedes flavopictus, een soort die op de tijgermug lijkt. Het insect komt normaal gesproken voor in Japan en Korea en was nog nooit in Nederland gezien.

Archief 2019