Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. 

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2024202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 38 - 271. Leidse jaren

zaterdag 28 september 2019

… Op een novemberdag in 1949 komt zijn Pools-Russische moeder, gravin Thérèse Wysocka, hem opeisen in Leiden. Ze arriveert per koets en vraagt […] naar haar zoon: ‘Où est mon prince?’ In de slaapkamer ontstaat een fikse woordenwisseling tussen beide moeders, die eindigt in de woorden Il décidera ofwel ‘hij zal beslissen’. Ramses kiest – 16 jaar oud – voor zijn pleegmoeder. Voordat zij Leiden verlaat, speelt zijn bloedeigen moeder nog Rachmaninov op de vleugel. Zij is nooit meer in Leiden gesignaleerd.
Heel mooi en liefdevol boekje over de Leidse jaren van Ramses Shaffy. Van zijn zesde tot zijn achttiende jaar woonde hij bij zijn pleegouders Herman en Roos Snellen. Shaffy: “Hier lag de schoonheid en de basis van mijn leven.”
Peter van der Geer schrijft korte verhalen (waaruit hierboven een fragment) bij 25 plekken waar voetstappen van en verhalen over Shaffy te vinden zijn: van het Terweepark, waar hij opgroeide, tot de Lange Mare, waar hij, na zijn allerlaatste Leidse Schouwburg-optreden (1998), nog iets drinkt in café In de oude Marenpoort

Ook verschillende van zijn liederen herinneren aan Shaffy’s Leidse jaren, zoals Er was een jongetje (Van der Geest: "Over hemzelf in de tuin van het weeshuis waar zijn Leidse pleegmoeder hem voor het eerst ziet") en Eens in de honderd jaar (Van der Geest: "Het [t]huis dat hij vindt in Leiden").

Archief 2019