Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 37 - 262. Dierenleven [38/52]

donderdag 19 september 2019



Goed dierennieuws. Ik citeer (op donderdag 1 augustus):

Voor het eerst heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een fokker van een designerkat [*] berispt. Het gaat om een stel uit Gelderland dat de Bambino Sphynx fokt, een naaktkat die kampt met gezondheidsgebreken. Het bewust fokken van dieren met lichamelijke problemen is al vijf jaar verboden, maar gebeurt nog regelmatig. […]
De 
Bambino Sphynx is een kat zonder vacht of snorharen en met erg korte poten. De uiterlijke kenmerken maken het dier populair, maar brengen veel lichamelijke problemen met zich mee. Zo is het voor de kat moeilijk zich 'natuurlijk te gedragen' […]. Ook verbrandt de huid van het dier erg snel. Het is een lucratieve handel: een kitten levert al snel 1000 euro op.





"Er is een hype om het beestje gecreëerd", denkt woordvoerder en dierenarts Frederieke Schouten van 
Dier&Recht. Die organisatie strijdt al jaren voor de handhaving van het verbod, dat sinds 2014 van kracht is. "Maar een huisdier is geen modeaccessoire. Als dierenarts zie ik alleen hoe gehandicapt de kat is, zo zonder snorharen. De welzijnsproblemen zijn erg groot."
Ook minister Carola Schouten van Landbouw sprak zich uit tegen de fokpraktijken. In een brief aan de Tweede Kamer schreef ze dat fokken van dieren met lichamelijke gebreken een gesprek aan respect laat zien voor de integriteit en welzijn van het dier.
Maar het ontbrak de 
NVWA aan wetenschappelijk bewijs om het fokken van specifieke soorten te verbieden. Daarom raadpleegde de minister de Faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht over de kwestie. De universiteit kwam met een stellig rapport, waarin het fokken van verschillende katten- en hondenrassen werd afgekeurd.
Het rapport gaat gedetailleerd in op hoe bepaald kan worden wanneer een fokker de wet overtreedt. "Er wordt gekeken naar uiterlijke kenmerken", zegt Schouten van 
Dier&Recht. "Zo moet de snuit van een hond tenminste een derde van de koplengte zijn, zodat het dier goed kan ademen." Ook wordt gekeken naar de neusopening, de ademhaling en het ooglid van honden en katten.
"Het onderzoek laat zien dat veel meer rasdieren kampen met ernstige handicaps", vervolgt ze. "De 
Elf-kat bijvoorbeeld, ook naakt en met gebogen oren. Ook kortsnuitige honden, zoals een Mopshond of een Franse Bulldog, halen de criteria bij lange niet. Maar het verbieden van rashonden is lastig, aangezien de dieren zo populair zijn." Toch verzond Dier&Recht ook voor deze soorten meerdere handhavingsverzoeken.

De NVWA antwoordt desgevraagd dat de dienst "zeker van plan is" om met die verzoeken aan de slag te gaan. "Voorheen was dat lastig, omdat meetbare criteria ontbraken", vertelt een woordvoerder. "Nu het rapport van de Universiteit Utrecht handvatten biedt, willen we zeker iets aan de fokpraktijken doen. Deze eerste zaak laat zien dat we ermee aan de slag gaan."

[*]
Designerkatten zijn door mensen gemaakte combinaties van meerdere rassen. Ze hebben uiterlijke kenmerken die liefhebbers mooi vinden, maar die voor het dier juist nadelig zijn. […] De Bambino Sphynx is gecombineerd met een Munchkin, die korte pootjes heeft. Daardoor waggelt hij heel schattig, maar voor de kat zelf is het niet leuk. Als gevolg hiervan heeft de Bambino Sphynx moeite met jagen. Het dier heeft vrijwel geen vacht en moet uit de zon blijven om niet te verbranden. 


Foldes
(boven) en Napoleon Fold (onder)


 


Andere creaties, als de 
Foldex en Napoleon Fold, kunnen moeilijk ademen door hun korte snuit. Het aantal designerkatten in Nederland is onbekend. Dat komt mede doordat er geen vaste definitie voor is. 

Archief 2019