Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 37 - 260. Deelder Hard Gin

dinsdag 17 september 2019

Foto: Sanne Donders


Ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag, eind dit jaar, kreeg Jules Deelder zijn eigen gin: Deelder Hard Gin. De dichter-performer (en nog veel meer) is van 1944 en de eenmalige genummerde oplage bestaat dan ook uit precies zoveel flessen. Aan mij is vandaag (26 juli) 1368 toegestuurd.

Als uitzondering op de gindrinkers vond Deelder de populairste, die van Loopuyt, te zoet. De Schiedamse destilleerder bood hem, als verjaardagscadeau, aan zelf “een betere” samen te stellen. Welke ingrediënten daaraan ten pas zijn gekomen, blijft binnenshuis.

De reguliere Loopuyt-gin heeft een alcoholpercentage van 45,1 procent. Voor Deelder Hard Gin is gekozen voor zijn geboortejaar – nou ja, in spiegelbeeld dus: 44,91 procent. Loopuyt-gin is citrusachtig en bloemig, maar Deelder Hard Gin hakt erin en is hoekig. “De afdronk moest Spartaans zijn'', vindt de Rotterdammer. Geen Feyenoorder dus, maar Sparta-supporting.

De symboliek gaat verder: elke fles heeft dezelfde kleur als de maatpakken waarin Deelder in het openbaar uitsluitend te zien is: pikzwart. De prijs is natuurlijk 75 euro. En daarvoor krijg je dan ook nog een (bijna-limericks) Deelder-dicht cadeau:

Er was eens een dichter in Rotown
Die kwam uit z’n nest voor een showdown
Hij nam een hardgin
en pakte ze in
en daarna nam hij
er nòg een  

Archief 2019