Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 36 - 255. Dierenleven [36/52]

donderdag 12 september 2019

Vervolg van hier.

En zo kunnen we elke dag wel wat naars over de veeteelt schrijven. Opvallend vaak over varkensleed. Ook vandaag (26 juli) weer, als in Maarheeze 2.100 varkens stikken door de uitval van zogeheten luchtwassers, die de varkensgeur binnen de stallen houden (want we willen ze wel eten, maar niet ruiken als we in de buurt wonen), maar die ook zorgen voor de zuurstofvoorziening. Omdat zo’n stal potdicht zit, komt er bij uitval geen verse lucht meer binnen en stijgt de temperatuur, zeker tijdens deze hittegolf, in korte tijd boven de veertig graden.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit stelt een onderzoek in, waarvan we niets hoeven te verwachten. En de varkenshouder? Die is er “helemaal kapot van,” want hij heeft “er ook veel zien doodgaan.” “Verschrikkelijk. Heel emotioneel is dat”. 

Krokodillentranen, want vandaag rijden er vanuit zijn andere stallen weer honderden varkens richting de slachterij. “Verschrikkelijk.” Nu zegt hij het niet, maar ik.

Archief 2019