Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 36 - 255. Dierenleven [36/52]

donderdag 12 september 2019

Vervolg van hier.

En zo kunnen we elke dag wel wat naars over de veeteelt schrijven. Opvallend vaak over varkensleed. Ook vandaag (26 juli) weer, als in Maarheeze 2.100 varkens stikken door de uitval van zogeheten luchtwassers, die de varkensgeur binnen de stallen houden (want we willen ze wel eten, maar niet ruiken als we in de buurt wonen), maar die ook zorgen voor de zuurstofvoorziening. Omdat zo’n stal potdicht zit, komt er bij uitval geen verse lucht meer binnen en stijgt de temperatuur, zeker tijdens deze hittegolf, in korte tijd boven de veertig graden.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit stelt een onderzoek in, waarvan we niets hoeven te verwachten. En de varkenshouder? Die is er “helemaal kapot van,” want hij heeft “er ook veel zien doodgaan.” “Verschrikkelijk. Heel emotioneel is dat”. 

Krokodillentranen, want vandaag rijden er vanuit zijn andere stallen weer honderden varkens richting de slachterij. “Verschrikkelijk.” Nu zegt hij het niet, maar ik.

Archief 2019