Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 35 - 245. Hommage aan Harry

maandag 02 september 2019

Op verschillende locaties in de binnenstad van Delft vindt van 25 juli t/m 4 augustus de 23e editie van het kamermuziekfestival Delft Chamber Music Festival plaats. Het thema van deze editie is Orpheus. Gastprogrammeur en bariton Thomas Oliemans nodigt de absolute wereldtop van de klassieke muziek uit om samen met hem de Griekse mythologische figuur Orpheus op het concertpodium tot leven te brengen. Maar… Oliemans koos er ook voor om, op zondagmiddag 28 juli, een hommage te brengen aan Harry Bannink.
Oliemans (in Trouw, 23 juli): “Ik vind zijn muziek geweldig, ben er mee opgegroeid.”

Uit het programmaboek: 

Het is dit jaar 20 jaar geleden dat componist Harry Bannink overleed. Hij zou nu 90 jaar zijn geworden. In dit concert komen zowel bekende (Wat voor weer zou het zijn in Den Haag?, Kees, Duifies, Zeur Niet etc.), als onbekendere liedjes aan bod. Wijnand van Klaveren componeerde speciaal voor het Delft Chamber Music Festival het stuk Hommage aan Harry voor fluit & pianokwintet. Deze een ode aan de muziek van Harry Bannink, met gebruikmaking van veel thema’s en melodieën uit zijn werk, beleeft zijn wereldpremière tijdens dit concert. Over Bannink zegt Van Klaveren: “Wat een inspirerende vakman, zo veel stijlen en wat een tekstzetter.” 
En we laten lievelingskamermuziek van Harry Bannink klinken, waaronder werken van Bach, Mompou, Poulenc, Grieg en Scarlatti. We duiken diep zijn muzikale wereld en vinden allerlei onvermoede inspiratiebronnen, die zeker te horen zullen zijn.


Met Thomas Oliemans (bariton)Jeannette Landré (fluit), Alphonse Cemin (piano), Bert van den Brink (piano en accordeon) en vijf strijkers op viool, altviool en cello.

Welverdiend!

Archief 2019