Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 33 - 235. Wegchef-dirigent

vrijdag 23 augustus 2019

We waren gisteravond (zondag 14 juli), zonder dat vooraf te weten, bij het afscheid van het Orkest van het Oosten uit Enschede. Dat speelde, onder bezielende leiding van de vertrekkende chef-dirigent Ed Spanjaard (1948), zijn laatste concert, want het fuseert deze zomer noodgedwongen met het Gelders Orkest uit Arnhem. 
In het Amsterdamse Concertgebouw speelde het orkest een Bruch- en Ravel-programma, voorafgegaan door en afgesloten (!) met ouvertures van Wagner en Berlioz.  



Orkest van het Oosten en Emmanuel Tjeknavorian



In het eerste vioolconcert van Bruch mocht de pas 25-jarige Weense gastviolist Emmanuel Tjeknavorian soleren en dat was bijzonder imponerend; bij de sprookjes van Ravel, na de pauze, kregen alle secties van het orkest – de strijkers, hout- en koperblazers, slagwerkers en harpisten – hun laatste mogelijkheid te excelleren, wat resulteerde in een te lang en daardoor saai muziekstuk. 

Daarna was het afscheid nemen, want de fusie van twee orkesten betekent het vertrek van twee keer een half orkest. En van beide chef-dirigenten. In zijn inleiding – in het Engels, vanuit de wetenschap dat ook veel toeristen deze Concertgebouw-concerten bijwonen, terwijl Tjeknavorian juist een praatje in het Nederlands had ingestudeerd! – vertelde Spanjaard, die aantrad na het bijna-faillissement van het orkest en daar uiteindelijk maar tweeënhalf jaar heeft mogen werken, dat er de laatste jaren in ons land maar liefst acht orkesten zijn verdwenen. Bruchs eerste vioolconcert (uit 1866), met Tjeknavorians Stradivarius (uit 1698) in de hoofdrol, maakte daarom ook weemoedig. 



Orkest van het Oosten met zijn chef-dirigent 


Spanjaard, deze week in een interview in Tubantia, over zijn afscheid: “Ik probeer er niet aan te denken, maar het hangt natuurlijk wel degelijk als een schaduw over deze dagen. […] Ik kwam binnen in een moeilijke periode, maar ze waren allerminst gebroken. Deze club beschikt over een geweldige veerkracht. Ik heb ze een iets andere koers laten varen dan mijn voorganger, maar ze gingen er moeiteloos in mee. Er is iets gegroeid waarop we ook in de toekomst met groot vertrouwen voort hadden kunnen bouwen. […] Het voelt oprecht zwaar als ik dit alles bedenk. Ik ben van dit orkest gaan houden en het orkest ook van mij. Zondag gaan onze wegen uiteen.” 

Archief 2019