Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 33 - 234. Weetje

donderdag 22 augustus 2019



In 1997 versloeg IBM's schaakcomputer Deep Blue wereldkampioen Garry Kasparov. Drie jaar geleden won Googles AlphaGo van de beste go-speler ter wereld. Deze stappen toonden overtuigend de vooruitgang van kunstmatige intelligentie aan. Deze week had Pluribus, een computer ontwikkeld vanuit de samenwerking van Facebook en de Carnegie Mellon University in Pittsburgh, geen kind aan vijf van de beste pokerspelers tegelijk. 
Vooral de manier waarop de computer won, is vooruitstrevend. Er was maar weinig computervermogen nodig: het algoritme kon de spelers van wereldformaat al verslaan na twintig uur leren. 

Poker was tot nu toe nog een uitdaging voor computers. Er is verborgen informatie, de kaarten van andere spelers zijn niet bekend en strategieën die niet bij andere spellen voorkomen, zoals bluffen, maken het lastig. Daarom heeft het ook tot nu geduurd voordat een computer in staat was mensen te verslaan.
Pluribus toont aan dat computers menselijk gedrag steeds beter kunnen doorgronden. Niet alleen in een tegen een situaties, zoals schaken en go, maar ook met meerdere spelers tegelijk, wat het extra moeilijk maakt. Zodra meer mensen meespelen kan de waarde van een zet immers variëren.

Dat er, zoals in de ‘echte’ wereld, meerdere mensen tegelijk actief zijn maakt deze ontwikkeling bruikbaar voor fraudepreventie, cyber-security en de strijd tegen online extremisme. 
De wetenschappers en Facebook zijn overigens niet van plan om de computer voor echte pokerspellen in te zetten. Men houdt de computercode zelfs achter om de negatieve gevolgen tegen te gaan en de positieve ontwikkelingen niet te schaden.

Archief 2019