Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 33 - 234. Weetje

donderdag 22 augustus 2019In 1997 versloeg IBM's schaakcomputer Deep Blue wereldkampioen Garry Kasparov. Drie jaar geleden won Googles AlphaGo van de beste go-speler ter wereld. Deze stappen toonden overtuigend de vooruitgang van kunstmatige intelligentie aan. Deze week had Pluribus, een computer ontwikkeld vanuit de samenwerking van Facebook en de Carnegie Mellon University in Pittsburgh, geen kind aan vijf van de beste pokerspelers tegelijk. 
Vooral de manier waarop de computer won, is vooruitstrevend. Er was maar weinig computervermogen nodig: het algoritme kon de spelers van wereldformaat al verslaan na twintig uur leren. 

Poker was tot nu toe nog een uitdaging voor computers. Er is verborgen informatie, de kaarten van andere spelers zijn niet bekend en strategieën die niet bij andere spellen voorkomen, zoals bluffen, maken het lastig. Daarom heeft het ook tot nu geduurd voordat een computer in staat was mensen te verslaan.
Pluribus toont aan dat computers menselijk gedrag steeds beter kunnen doorgronden. Niet alleen in een tegen een situaties, zoals schaken en go, maar ook met meerdere spelers tegelijk, wat het extra moeilijk maakt. Zodra meer mensen meespelen kan de waarde van een zet immers variëren.

Dat er, zoals in de ‘echte’ wereld, meerdere mensen tegelijk actief zijn maakt deze ontwikkeling bruikbaar voor fraudepreventie, cyber-security en de strijd tegen online extremisme. 
De wetenschappers en Facebook zijn overigens niet van plan om de computer voor echte pokerspellen in te zetten. Men houdt de computercode zelfs achter om de negatieve gevolgen tegen te gaan en de positieve ontwikkelingen niet te schaden.

Archief 2019