Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 33 - 231. Dierenleven [29/52]

maandag 19 augustus 2019

Januari 2019Een verwaarloosde en vermagerde leeuw uit Irak is sinds gisteren (als ik dit schrijf, is het 13 juli) in Nederland. Namelijk bij Stichting Leeuw in Anna Paulowna.
Twee medewerkers van de Nederlandse ambassade in Irak ontdekten het dier, vermoedelijk zo’n twee jaar oud, in januari bij toeval op een markt. De leeuw oogde gestrest door de kleine kooi en de herrie om hem heen. De initiatiefnemers: "Toen we hem bezochten, was hij bang door al het geluid en zat hij in de hoek van zijn veel te kleine kooi." (Zie filmpje.)

Omdat het hen erg schokte, besloten zij het dier te redden. Daarvoor namen ze contact op met de Iraakse en Nederlandse autoriteiten en met Stichting Leeuw. Vervolgens startten ze een crowdfundactie. Vanuit de Iraakse overheid kwam er al snel goed nieuws: de leeuw was inmiddels in beslag genomen en tijdelijk ondergebracht in de dierentuin van Bagdad, waar hij door professionals is verzorgd.Juli 2019 (1)


Het doel van de inzamelingsactie, achtduizend euro, was snel gehaald. Ook het geld dat extra binnenkwam, gaat naar Stichting Leeuw, wat ook echt nodig is, aangezien de zorg voor een leeuw minimaal tienduizend euro per jaar kost. 

In Nederland gaat de leeuw allereerst verder aansterken, want Simba, zoals het dier is genoemd, is nog te mager en heeft weinig spierkracht, omdat hij zat opgesloten. Daphne Pels van Stichting Leeuw: ”Hij kreeg tot januari in Bagdad alleen kip en slachtafval, maar hij heeft vijf kilo rood vlees per dag nodig." Ook was hij ontklauwd. Pels: "Dan halen ze de nagels met wortel en al uit de poten. Die groeien nooit meer terug.”

Nu volgt eerst een maand in quarantaine. Dan moet blijken hoe het met de leeuw gaat. Pels: "Daarna gaat hij naar het hoofdgebouw waar nog 35 andere leeuwen, tijgers en panters huizen. Daar kunnen we aan zijn conditie werken met een jaagsimulator: in een grote hal wordt een stuk vlees met katrollen alle kanten op bewogen.”

 

Juli 2019 (2)


Het is de bedoeling dat hij twee jaar bij Stichting Leeuw blijft. Pels: "Het doel is om hem eerst te koppelen aan leeuwinnen. Daarna zou het mooi zijn als hij naar een opvang in Zuid-Afrika kan en daar  in een soort van groepsverband gaat leven. Zeker is wel dat Simba nooit meer in het wild kan functioneren.”

En hoe gaat het nu met Simba? Pels: "Hij is de eerste nacht goed doorgekomen. En hij heeft al lekker gedronken en gegeten."

Archief 2019