Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 33 - 230. Oplichter

zondag 18 augustus 2019

In de Facebookgroep voor boekhandelaren regende het in juli klachten over spookbestellingen voor een in eigen beheer uitgegeven boek. Petra van de Ven uit Driebergen postte dit bericht: ‘Helaas probeert er iemand de verkoop van het boek Weekendbenen van Leo Verheul op te stuwen door op valse namen te bestellen. Uiteraard wordt het boek nooit afgehaald…’
De respons op haar bericht was enorm: vanuit het hele land kwamen berichten van boekhandelaren die hetzelfde hadden meegemaakt. De zogenaamde klant bestelt het boek steeds onder een andere naam en geeft een fout telefoonnummer door. De boekhandel bestelt het boek en de klant komt nooit langs om het boek op te halen. Duur grapje, want de kosten zijn voor de boekhandel.

Aangezien er verder niemand belang bij heeft de verkoop te stimuleren, vermoedt de boekhandel dat Verheul zelf achter de actie zit om de verkoop op te krikken en zijn boek tot een bestseller te maken. Verheul neemt wel vaker een loopje met de werkelijkheid. Zo gaf hij zijn boek ook meteen het predicaat Beste vrouwenthriller 2019 mee. Toch spreekt hij zelf van een hetze tegen hem. “Ik heb er niks mee te maken en weet ook niet wie het wel doet; ik ben geen helderziende of rechercheur.” Wel een oplichter? Zeker weten! 

Archief 2019