Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 32 - 229. Mingle

zaterdag 17 augustus 2019Mooi artikel in NRC-Handelsblad van gisteren (als ik dit schrijf, is het 12 juli). De illustratie is van Martien ter Veen. Cato Boeschoten schrijft over relaties waarvan niemand mag weten. Meteen wat nieuwe woorden geleerd: mingle en FOMO. Een paar citaten:

Ze zien elkaar geregeld, ze gaan uiteten en blijven bij elkaar slapen. Ze lijken een gewoon stel, maar Annemieke (21) uit Amsterdam verzwijgt haar relatie. Ze is een mingle.
Het woord mingle komt van mixed en single en het betekent dat je wel een relatie hebt, monogaam bent, maar dat verder niemand ervan mag weten. Het zijn vooral millennials, mensen geboren tussen 1980 en 2000, die liever geen stempel op hun relatie drukken, zegt Karlijn Massar. Ze is universitair docent toegepaste sociale psychologie aan de Universiteit van Maastricht en doet onder meer onderzoek naar jaloezie en bindingsangst. “Mingles brengen al hun tijd door met een en dezelfde persoon, maar tegenover de buitenwereld beweren ze dat ze single zijn.” Waarom? Omdat ze bang zijn om andere, ook aantrekkelijke relaties mis te lopen, zegt Massar.
Dat herkent Annemieke wel. […] Ze is naar eigen zeggen nogal gesteld op haar vrijheid. “Ik ben momenteel met een iemand intiem. Toch zijn we niet samen.” Hij ziet Annemieke wel als zijn vriendin, vertelt ze. “Hij heeft het woord ‘relatie’ ook wel eens genoemd, en dan verbeter ik hem altijd grappend, van: “Haha, relatie? Wat zei je daar?” […]
Mingles hebben niets te verliezen, ja, behalve dan hun eigen beschikbaarheid naar de buitenwereld toe. En daarom houden ze de relatie geheim. […]
Dat heeft alles te maken met 
FOMO (Fear of Missing Out), de angst om iets te missen, zegt Massar. Het overheersende idee is toch dat je de jaren tussen je twintigste en dertigste moet gebruiken om ervaringen op te doen. “Bij een vaste relatie zijn jongeren bang dat ze eraan vastzitten en mogelijk een andere leukere partner mislopen. Ze denken: straks ben ik getrouwd met kinderen en heb ik misschien wel de verkeerde keuze gemaakt.” 

Archief 2019