Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 32 - 229. Mingle

zaterdag 17 augustus 2019



Mooi artikel in NRC-Handelsblad van gisteren (als ik dit schrijf, is het 12 juli). De illustratie is van Martien ter Veen. Cato Boeschoten schrijft over relaties waarvan niemand mag weten. Meteen wat nieuwe woorden geleerd: mingle en FOMO. Een paar citaten:

Ze zien elkaar geregeld, ze gaan uiteten en blijven bij elkaar slapen. Ze lijken een gewoon stel, maar Annemieke (21) uit Amsterdam verzwijgt haar relatie. Ze is een mingle.
Het woord mingle komt van mixed en single en het betekent dat je wel een relatie hebt, monogaam bent, maar dat verder niemand ervan mag weten. Het zijn vooral millennials, mensen geboren tussen 1980 en 2000, die liever geen stempel op hun relatie drukken, zegt Karlijn Massar. Ze is universitair docent toegepaste sociale psychologie aan de Universiteit van Maastricht en doet onder meer onderzoek naar jaloezie en bindingsangst. “Mingles brengen al hun tijd door met een en dezelfde persoon, maar tegenover de buitenwereld beweren ze dat ze single zijn.” Waarom? Omdat ze bang zijn om andere, ook aantrekkelijke relaties mis te lopen, zegt Massar.
Dat herkent Annemieke wel. […] Ze is naar eigen zeggen nogal gesteld op haar vrijheid. “Ik ben momenteel met een iemand intiem. Toch zijn we niet samen.” Hij ziet Annemieke wel als zijn vriendin, vertelt ze. “Hij heeft het woord ‘relatie’ ook wel eens genoemd, en dan verbeter ik hem altijd grappend, van: “Haha, relatie? Wat zei je daar?” […]
Mingles hebben niets te verliezen, ja, behalve dan hun eigen beschikbaarheid naar de buitenwereld toe. En daarom houden ze de relatie geheim. […]
Dat heeft alles te maken met 
FOMO (Fear of Missing Out), de angst om iets te missen, zegt Massar. Het overheersende idee is toch dat je de jaren tussen je twintigste en dertigste moet gebruiken om ervaringen op te doen. “Bij een vaste relatie zijn jongeren bang dat ze eraan vastzitten en mogelijk een andere leukere partner mislopen. Ze denken: straks ben ik getrouwd met kinderen en heb ik misschien wel de verkeerde keuze gemaakt.” 

Archief 2019