Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 31 - 219. Dylan [1/2]

woensdag 07 augustus 2019



Tussen 19 november en 4 december 1975 gaf Bob Dylan vijf concerten in het Noordoosten van de Verenigde Staten: Worcester, Montreal, Cambridge en (twee keer) Boston. Een bewuste keus voor de kleinere zalen op het toppunt van zijn kunnen. Muzikaal-theatraal bijgestaan door ruim vijftien zangers-muzikanten, onder wie beroemde namen als Joan Baez (Dylans voormalige geliefde), Joni Mitchell, Scarlet Rivera (de violiste die eraan bijdroeg dat het album Desire, dat kort na de tour zou verschijnen, Dylans beste ooit werd), Roger McGuinn (oprichter van de Byrds), Ramblin’ Jack Elliott (die nog werkte met Woody Guthrie) en Allen Ginsberg (de dichter). 

The Rolling Thunder Revue heette de tour. Dylan in spijkerbroek, met een gebloemde hoed boven zijn wit geschminkte gezicht. Het is allemaal te zien in de Netflix-concertfilm-documentaire die Martin Scorsese van die tour maakte, want hij was er destijds met een filmploeg bij en blikt er bijna 45 jaar later op terug met onder anderen Joan Baez en Bob Dylan (inmiddels 78 jaar) zelf.
 



Dylans Rolling Thunder Revue-concertreeks had al een legendarische status. Toch verschijnen de complete opnames ervan nu voor het eerst. De live-registratie Hard Rain (1976) bevatte slechts een impressie van de tournee. En in 2002 verschenen in de Bootleg Series eindelijk goed klinkende live-opnames, maar nu is dan eindelijk de volledige registratie beschikbaar. Een box met maar liefst veertien cd’s: die vijf volledige shows uit 1975 (cd 4 t/m 13), maar ook de repetities die aan die optredens voorafgingen (cd 1 t/m 3), aangevuld met een aantal bijzondere opnamen (cd 14). De geluidskwaliteit is sober, maar de historische waarde immens.
 



“Je moet het maar willen hebben: tien keer hetzelfde liedje, met soms als enige verschil dat het op een andere dag op een andere plaats is opgenomen”, zei de bekende cabaretier die hier vorige week op bezoek kwam en de box zag liggen. Maar tijdens het uitspreken van die woorden keek hij me al aan met een blik van: dit zegt vast meer over mij dan over jou. Zo is het echt, denk ik. 

Geef me tien achtereenvolgende scripts van een theatervoorstelling die groeit of een roman in wording of een gedicht in de maak… Geef me tien opvolgende versies van een lied… Geef me – en ik ben tien keer gelukkiger dan wanneer ik alleen het eindresultaat heb aanschouwd.

Twee maanden na Rolling Thunder Revue-concertreeks verscheen Desire – Dylan beste ooit dus. Met Sara, opgedragen aan de echtgenote van wie hij al afscheid nam, en met Hurricane, die felle aanklacht tegen de ten onrechte veroordeelde zwarte bokser Rubin Hurricane Carter. De oerversies vind je in deze box.

In totaal: 148 tracks, waarvan er honderd nooit eerder verschenen. Dylan op zijn best. Alleen voor de fans? Alsof een mens kan wonen in een huis zonder muziek van Aznavour, Brassens, Cohen, Dylan – en dan zijn we nog pas bij de D.  

Kijk en/of beluister hier:
The Rolling Thunder Revue – preview van Netflix-documentaire (2019)
One more cup of coffee – uit The Rolling Thunder Revue (1975)
Hard Rain – uit The Rolling Thunder Revue (1975)
SaraYoutube (1975)
HurricaneYoutube (1975)

Archief 2019