Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering. 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 29 - 208. Dierenleven [24/52]

zaterdag 27 juli 2019Goed nieuws uit het dierenleven:
Ruim honderd oeverzwaluwen hebben zich genesteld op een bouwplaats in het Zutphense nieuwbouwgebied Noorderhaven. Ze bouwden nestjes van 1 tot 1,5 meter diep op de plek waar 138 luxe appartementen aan de IJssel komen te staan.
Oeverzwaluwen broeden meestal in zelf gegraven tunnels in rivieroevers, maar met de IJssel binnen handbereik kozen ze nu toch voor de steile wanden van de bouwplaats.

De gemeente besluit de vogels de komende maanden rustig te laten broeden. De verwachting is dat ze eind augustus weer vertrekken om te overwinteren in Afrika. Pas als ze weg zijn, begint de bouw.

Een medewerker van de gemeente ontdekte de zwaluwen vlak voordat het gat waar ze in zitten volgegooid zou worden met zand om er bouwketen op te zetten. De omgeving van de nesten is direct afgezet met hekken en de bouwketen zijn in overleg met het bouwbedrijf ergens anders geplaatst.
Voor de overige werkzaamheden aan de nieuwe woonwijk, met in het geheel ruim duizend nieuw woningen, heeft de broedplaats geen gevolgen. Dat de aannemer tientallen meters verderop aan het heien is, schrikte de oeverzwaluwen immers ook niet af om zich daar te nestelen.

Archief 2019