Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar
de inhoudsopgaven van 2021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en
deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, altijd begint vóór vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. En gezien mijn langdurige bestaan als avondmens - met beroepen als theaterjournalist, -programmeur- en directeur - lagen einde en begin vaak dicht bij elkaar en ze hebben elkaar ook dikwijls overlapt. Dan duurde de dag minstens 48 uur. Ik zie dat overigens niet als ijverige verdienste, maar als gelukkige bijkomstigheid. "Maar de slaap die je mist, gaat wel ten koste van je levensduur", voorspelde een arts mij ooit. Dat betekent: tien jaar minder geslapen, tien jaar minder geleefd? Geen win-winsituatie dus.

Week 29 - 208. Dierenleven [24/52]

zaterdag 27 juli 2019Goed nieuws uit het dierenleven:
Ruim honderd oeverzwaluwen hebben zich genesteld op een bouwplaats in het Zutphense nieuwbouwgebied Noorderhaven. Ze bouwden nestjes van 1 tot 1,5 meter diep op de plek waar 138 luxe appartementen aan de IJssel komen te staan.
Oeverzwaluwen broeden meestal in zelf gegraven tunnels in rivieroevers, maar met de IJssel binnen handbereik kozen ze nu toch voor de steile wanden van de bouwplaats.

De gemeente besluit de vogels de komende maanden rustig te laten broeden. De verwachting is dat ze eind augustus weer vertrekken om te overwinteren in Afrika. Pas als ze weg zijn, begint de bouw.

Een medewerker van de gemeente ontdekte de zwaluwen vlak voordat het gat waar ze in zitten volgegooid zou worden met zand om er bouwketen op te zetten. De omgeving van de nesten is direct afgezet met hekken en de bouwketen zijn in overleg met het bouwbedrijf ergens anders geplaatst.
Voor de overige werkzaamheden aan de nieuwe woonwijk, met in het geheel ruim duizend nieuw woningen, heeft de broedplaats geen gevolgen. Dat de aannemer tientallen meters verderop aan het heien is, schrikte de oeverzwaluwen immers ook niet af om zich daar te nestelen.

Archief 2019