Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, altijd begint vóór vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. En gezien mijn langdurige bestaan als avondmens - met beroepen als theaterjournalist, -programmeur- en directeur - lagen einde en begin vaak dicht bij elkaar en ze hebben elkaar ook dikwijls overlapt. Dan duurde de dag minstens 48 uur. Ik zie dat overigens niet als ijverige verdienste, maar als gelukkige bijkomstigheid. "Maar de slaap die je mist, gaat wel ten koste van je levensduur", voorspelde een arts mij ooit. Dat betekent: tien jaar minder geslapen, tien jaar minder geleefd? Geen win-winsituatie dus.

Week 29 - 205. Pooweezie [9/9]

woensdag 24 juli 2019

Maria Barnas en Radna Fabius – een van hen gaat de Grote Poëzieprijs 2018 winnen. Dat schreef ik hier. En ik kreeg gelijk, zo bleek op Poetry International gisteravond. (Als ik dit schrijf, is het maandag 17 juni.)
Fabias won met haar debuutbundel Habitus eerder de C. Buddingh’-prijs, de Herman de Coninck-prijs en de Awater Poëzieprijs. En nu dus, zeer terecht, de Grote Poëzieprijs, opvolger van de VBS Poëzieprijs en goed voor € 25.000. Daarmee is Habitas de meest bekroonde bundel in de Nederlandse poëziegeschiedenis. En dat dus voor een debuut! De jury: “Je hoort aan niets dat Habitas een debuut is. Of het moet zijn in de volslagen oorspronkelijkheid van de cadans van haar taal, die een brug weet te slaan tussen de geest en het eenzame, vleselijke lichaam.”

Roberta Petzhold (lees hier en hier en hier) won de prijs die Radna Fabius vorig jaar werd toegekend: de C. Buddingh’-prijs voor de beste debuutbundel van het jaar, getiteld Vruchtwatervuurlinie (lees hier).  

Van beiden nog een gedicht: lees hier en hier.

Archief 2019