Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering. 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 28 - 197. Dierenleven [23/52]

dinsdag 16 juli 2019Hij was, zo lees ik in NRC-Handelsblad (1 juni) ruim dertig jaar oud en dat is een respectabele leeftijd voor een Sumatraanse neushoorn. Maar Tam was wel het laatste mannelijke exemplaar in Maleisië. Er leeft nu alleen nog één vrouwtje: Iman. Pogingen om de twee te laten paren liepen op niets uit. 

Het overlijden van Tam betekent nog niet direct het einde van het soort: in Kalimantan en op Sumatra lopen naar schatting tachtig exemplaren rond. Maar die leven is geïsoleerde groepjes en planten zich nog zelden voort. De hoop is gericht op een fokprogramma: in 2016 werd daaruit nog één dier geboren, Delilah. Wéér geen mannetje.

Archief 2019