Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 27 - 194. Dierenleven [21/52]

zaterdag 13 juli 2019



De Kakapo
, een zeldzame papegaaiensoort die alleen voorkomt in Nieuw-Zeeland, werd tien jaar geleden beroemd door een documentaire van de BBC, waarbij een mannetje van maar liefst twee kilo dacht dat hij zich kon voortplanten op het hoofd van een bioloog. Zie hier.

Geholpen heeft het de soort niet, want die dreigt snel uit te sterven. Het ging al mis doordat de bossen waarin het dier leefde zijn verdwenen, maar nu is er ook nog een schimmelinfectie die de groene, niet-vliegende vogel onder de leden heeft. Op dit moment zijn er nog maar 142 volwassen dieren en 72 kuikens in leven.

Met een uitgebreid fokprogramma, waarbij meer dan honderd wetenschappers, boswachters en vrijwilligers zijn betrokken, moest dit broedseizoen records gaan breken. Maar sinds die infectie is het hoofd van de kliniek van de dierentuin in Auckland niet optimistisch: "Al werken we er natuurlijk keihard aan om dat te voorkomen, is het een feit dat ze allemaal kunnen doodgaan.”

Archief 2019