Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering. 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 27 - 194. Dierenleven [21/52]

zaterdag 13 juli 2019
De Kakapo
, een zeldzame papegaaiensoort die alleen voorkomt in Nieuw-Zeeland, werd tien jaar geleden beroemd door een documentaire van de BBC, waarbij een mannetje van maar liefst twee kilo dacht dat hij zich kon voortplanten op het hoofd van een bioloog. Zie hier.

Geholpen heeft het de soort niet, want die dreigt snel uit te sterven. Het ging al mis doordat de bossen waarin het dier leefde zijn verdwenen, maar nu is er ook nog een schimmelinfectie die de groene, niet-vliegende vogel onder de leden heeft. Op dit moment zijn er nog maar 142 volwassen dieren en 72 kuikens in leven.

Met een uitgebreid fokprogramma, waarbij meer dan honderd wetenschappers, boswachters en vrijwilligers zijn betrokken, moest dit broedseizoen records gaan breken. Maar sinds die infectie is het hoofd van de kliniek van de dierentuin in Auckland niet optimistisch: "Al werken we er natuurlijk keihard aan om dat te voorkomen, is het een feit dat ze allemaal kunnen doodgaan.”

Archief 2019