Logboek

Deze rubriek is maart 2024, na bijna twaalf jaar lang een dagelijkse bijdrage, beëindigd. De edities vanaf 2012 zijn inmiddels niet meer terug te lezen. De komende weken verdwijnen ook de laatste bijdragen, die van 2019. Die zijn nu nog slechts (gedeeltelijk) te raadplegen.

Week 26 - 183. Dierenleven [19/52]

dinsdag 02 juli 2019

Een groep dierenbeschermers heeft bij de Spaanse politie een klacht ingediend tegen de leefomstandigheden van dolfijnen in Zoo Aquarium Madrid. De dieren zouden ziek worden door het gebrek aan ruimte en vrijheid. Ook hebben ze onder meer huidinfecties, die zeer pijnlijk zijn voor dolfijnen, en problemen met de ogen door het chloor.

Hun klacht is gebaseerd op de bevindingen van dierenarts Augustín González, die beeldmateriaal van de dolfijnen bestudeerde en concludeert dat er negen ziek zijn. Hij wijt de problemen aan het gebrek aan beweging en vrijheid voor de dieren. González: "Wanneer ze in vrijheid leven, zwemmen ze gemiddeld zo'n honderd kilometer per dag. In gevangenschap kan dat niet." Volgens hem is het probleem dat dolfijnen er vaak gelukkig uitzien, maar dat in werkelijkheid niet zijn. 

Volgens het Madridse attractiepark is er voor de dolfijnen goede zorg en ze krijgen de beste kwaliteit vis te eten. Een team van dierenartsen en specialisten houdt de dieren nauwlettend in de gaten. De dierentuin erkent dat één dolfijn een huidprobleem heeft, maar het zou gaan om een chronisch probleem waar ze ook in vrijheid last van zou hebben gehad. González stelt daartegenover dat de dolfijnen juist een gebrek hebben aan het belangrijkste: gebrek aan ruimte.
 

De politiek in België (de Vlaamse minister voor Dierenwelzijn), Nederland (Partij voor de Dieren) en veel andere landen pleit al jaren voor een verbod op gevangenschap van dolfijnen. Na aanhoudende kritiek beloofde Dolfinarium Harderwijk minder dolfijnen te gaan houden. Dat was in 2016 en sindsdien kwam daar nog niets van terecht.

Misschien schuilt hier wel de oplossing.

Archief 2019