Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering. 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 26 - 183. Dierenleven [19/52]

dinsdag 02 juli 2019

Een groep dierenbeschermers heeft bij de Spaanse politie een klacht ingediend tegen de leefomstandigheden van dolfijnen in Zoo Aquarium Madrid. De dieren zouden ziek worden door het gebrek aan ruimte en vrijheid. Ook hebben ze onder meer huidinfecties, die zeer pijnlijk zijn voor dolfijnen, en problemen met de ogen door het chloor.

Hun klacht is gebaseerd op de bevindingen van dierenarts Augustín González, die beeldmateriaal van de dolfijnen bestudeerde en concludeert dat er negen ziek zijn. Hij wijt de problemen aan het gebrek aan beweging en vrijheid voor de dieren. González: "Wanneer ze in vrijheid leven, zwemmen ze gemiddeld zo'n honderd kilometer per dag. In gevangenschap kan dat niet." Volgens hem is het probleem dat dolfijnen er vaak gelukkig uitzien, maar dat in werkelijkheid niet zijn. 

Volgens het Madridse attractiepark is er voor de dolfijnen goede zorg en ze krijgen de beste kwaliteit vis te eten. Een team van dierenartsen en specialisten houdt de dieren nauwlettend in de gaten. De dierentuin erkent dat één dolfijn een huidprobleem heeft, maar het zou gaan om een chronisch probleem waar ze ook in vrijheid last van zou hebben gehad. González stelt daartegenover dat de dolfijnen juist een gebrek hebben aan het belangrijkste: gebrek aan ruimte.
 De politiek in België (de Vlaamse minister voor Dierenwelzijn), Nederland (Partij voor de Dieren) en veel andere landen pleit al jaren voor een verbod op gevangenschap van dolfijnen. Na aanhoudende kritiek beloofde Dolfinarium Harderwijk minder dolfijnen te gaan houden. Dat was in 2016 en sindsdien kwam daar nog niets van terecht.

Misschien schuilt hier wel de oplossing.

Archief 2019