Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 25 - 180. Meester-Gezel [2/2]

zaterdag 29 juni 2019

Deze week (als ik dit schrijf, is het zondag 9 juni) kreeg het Meester-Gezel-project (lees hier) in de Verkadefabriek zijn vervolg: dinsdag (4 juni) met Mich & Raf Walschaerts (Kommil Foo) als Meesters en zaterdag (8 juni) met Peter Heerschop en Viggo Waas (NUHR) – althans, dat was de bedoeling, maar Viggo moest op het laatste moment afhaken.

Raf & Mich en Peter zijn vertrouwd met het lesgeven aan en regisseren van beginnende theatermakers in het algemeen en met het werken aan de Koningstheateracademie in het bijzonder. Aan die opleiding waren en zijn (in het geval van Raf) deze Meesters al vanaf de oorsprong van de opleiding (1999) verbonden als gastdocent en als coach. 

De opzet is dat de Meesters ’s ochtends naar de acts van de Gezellen kijken: drie keer een blokje met voorbereid twintig-minuten-materiaal. ’s Middags werken zij dan aan (onderdelen van) die presentaties en ’s avonds, als publiek erbij mag, leggen zij uit wat zij aanvankelijk zagen en hoe en waarom zij daaraan hebben gesleuteld.

 

Peter Heerschop (helemaal rechts)


Zowel Mich & Raf als Peter besloten van dit concept af te wijken door niet die drie blokjes – de voorbereide acts – de basis van de avondvoorstelling te laten zijn, maar om het beste daaruit te selecteren en dat samen te vlechten tot een eenmalig en dus uniek programma. Geen afzonderlijke presentaties van een duo en twee solisten (bij Kommil Foo) of een solist, een duo en een trio (bij NUHR), maar één presentatie door allemaal samen. Bij NUHR zes spelers voortdurend met elkaar op de speelvloer en ook bij Kommil Foo, want Mich en Raf besloten zelf mee te spelen! 
 

Mich & Raf Walschaerts (rechts)


Bewonderenswaardig is het dat de drie Meesters erin slaagden ’s ochtends zo snel het vertrouwen van hun Gezellen te krijgen, waardoor het mogelijk bleek ‘s middags een heuse voorstelling voor te bereiden en die ’s avonds al voor publiek te presenteren. Voor de Gezellen een onvergetelijke ervaring; voor de Meesters weer het bewijs hoe belangrijk het is om kennis over te dragen van een oudere op de jongste generatie. 

Archief 2019