Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, altijd begint vóór vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. En gezien mijn langdurige bestaan als avondmens - met beroepen als theaterjournalist, -programmeur- en directeur - lagen einde en begin vaak dicht bij elkaar en ze hebben elkaar ook dikwijls overlapt. Dan duurde de dag minstens 48 uur. Ik zie dat overigens niet als ijverige verdienste, maar als gelukkige bijkomstigheid. "Maar de slaap die je mist, gaat wel ten koste van je levensduur", voorspelde een arts mij ooit. Dat betekent: tien jaar minder geslapen, tien jaar minder geleefd? Geen win-winsituatie dus.

Week 25 - 179. Dierenleven [17/52]

vrijdag 28 juni 2019Toen we, zoals gebruikelijk, deze zondagochtend (als ik dit schrijf, is het zondag 9 juni, eerste Pinksterdag) de natuur rond ons huis inliepen, werden we aangenaam verrast door al dat jonge grut: zoveel meerkoeten, ganzen en futen met jongen en, bijna weer thuis, ook zwanen. 
Naar dat zwanenkoppel hadden we al uitgekeken, want de laatste keer dat wij op deze route waren, was de broedende zwaan er de reden van dat we halverwege omkeerden. Het vrouwtje zat op haar nest, gelegen bijna tegen het graspaadje waar wij met de honden liepen en we wilden haar rust toen niet verstoren. Bovendien vermoedden we dat de toekomstige vader ook in de buurt was en een confrontatie tussen het mannetje en de honden moesten we voorkomen.
Daarom waren wij zo benieuwd of wij de twee nu zouden zien met hun jongen. Niet dus. Tot we er niet meer op rekenden: aan het eind van de grasvelden in de laatste meters van de sloot. Zes jongen met hun ouders en inmiddels al groot genoeg om beschermd te zijn tegen wilde katten, roofvogels en vossen. 
De rubriek binnen deze logboekrubriek, met de titel Dierenleven, zal, zo leert de nieuwe nummering, pas stoppen na 52 afleveringen. Hoe ik zo zeker ben van dat aantal? Omdat ik me heb voorgenomen dat het elke week van het jaar één keer over hen moet blijven gaan. Over leed, als het nodig is, maar het liefst over lief.

Archief 2019