Logboek

Deze rubriek is maart 2024, na bijna twaalf jaar lang een dagelijkse bijdrage, beëindigd. De edities vanaf 2012 zijn inmiddels niet meer terug te lezen. De komende weken verdwijnen ook de laatste bijdragen, die van 2019. Die zijn nu nog slechts (gedeeltelijk) te raadplegen.

Week 24 - 171. Buig mee voor P [2/2]

donderdag 20 juni 2019

Vervolg van gisteren.


De Commensaal, De Grenadiertjes, Sneker café, Zusters Karamazov – Van Muiswinkel zingt ze allemaal. 
Net zoals Elfstedentocht, Hoog bezoek, Knolraap en lof, schorseneren en prei, Het land is moe, Literatuur, Markt, Mond, Het mooie oude ambacht (Bonenpikster), Oren, Sinterklaaslied en Veerpont (Heen en weer). 



En ook klinken de twee liederen waarmee ik dit Drs. P-blokje besluit. Odes aan het rijmgenie. In Goed nieuws is het rijmschema in de coupletten abcddcbaefef, waardoor het nauwelijks opvalt dat die eerste acht van twaalf regels zo consequent rijmen. In Orgaan is het ababcbcb (couplet 1) ebebfbfb (couplet 2) gbgb – et cetera. Met andere woorden: zeven strofen achtereen een en dezelfde rijmklank in de even regels. En wat de inhoud betreft: Orgaan is natuurlijk het geslachtsorgaan. Wie verzint: Het is wat malser en wat rechter dan een banaan; voor vruchtensla heeft men er echter maar weinig aan, die is heel wat meer dan alleen Koning van het Rijm!

Archief 2019