Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, altijd begint vóór vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. En gezien mijn langdurige bestaan als avondmens - met beroepen als theaterjournalist, -programmeur- en directeur - lagen einde en begin vaak dicht bij elkaar en ze hebben elkaar ook dikwijls overlapt. Dan duurde de dag minstens 48 uur. Ik zie dat overigens niet als ijverige verdienste, maar als gelukkige bijkomstigheid. "Maar de slaap die je mist, gaat wel ten koste van je levensduur", voorspelde een arts mij ooit. Dat betekent: tien jaar minder geslapen, tien jaar minder geleefd? Geen win-winsituatie dus.

Week 24 - 168. Dit kan zo natuurlijk niet

maandag 17 juni 2019

Zo’n twintig jaar lang theaterrecensent geweest. Altijd veel reacties mogen ontvangen van lezers: van makers, van de mensen om hen heen (impresario’s, regisseurs, collega-makers…) en van hun publiek natuurlijk. Overwegend positief, maar lang niet altijd en soms ging het er daarbij fel aan toe. Maar zo’n kritische reactie als ik maandag 20 mei in de Volkskrant las, is me tijdens mijn journalistieke loopbaan bespaard gebleven en dat vind ik toch wel heel erg jammer. De ingezonden brief:

Waarom staat er in uw krant geen recensie over de concerten van Anouk in de Ziggo Dome van eind april en begin mei? Daar waren twee keer zeventienduizend mensen. Ik zie soms wel recensies in uw krant over theatervoorstellingen waar drie mensen bij zijn. Bovendien is Anouk de beste zangeres van heel Nederland, misschien wel van heel Europa en ze krijgt in andere kranten vier of vijf sterren voor die concerten.
Nu ik toch bezig ben: ik raad de recensent aan om Anouk en haar Nederlandstalige album nog eens te luisteren. Want dat is geen twee sterren waard.
Ik denk dat ik papa of mama ga vragen om een abonnement op een andere krant te nemen, want dit kan zo natuurlijk niet.

Lena van Kruijsdijk, elf jaar

Archief 2019