Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 23 - 166. Seksklusjes

zaterdag 15 juni 2019

Mannen waren natuurlijk maar wat blij met de uitkomst van het onderzoek: sperma slikken helpt tegen een miskraam. Want zaad bevat stoffen die het afstoten van een bevruchte eicel voorkomen, althans: wanneer die door de mond en maag worden opgenomen, want het slijmvlies daarvan neemt de antigenen in zaad sneller op dan dat van de vagina. Met andere woorden: het pijpen van een man en het doorslikken van zijn zaad is voor zwangere vrouwen een inenting tegen afstoting van de vrucht. 

Bovendien bleek uit onderzoek dat het doorslikken van sperma tot minder zwangerschapsvergiftiging kan leiden. Bij een groep van vrouwen die twee miskramen hadden gehad, bleek dat maar een kwart van hen het zaad doorslikte, terwijl dat bij een groep zonder die problemen de helft was.

Wetenschappers wijzen erop dat dit resultaat bij zwangere vrouwen ook via een pilletje bereikt kan worden. Maar dat vinden die mannen dan weer minder fijn.

Jonge vrouw: “Maar ik ben toch nog niet zwanger?” Man: “Maar dan kun je alvast oefenen voor als je wèl in verwachting raakt.” 
Oudere vrouw: “Die leeftijd ben ik voorbij; ik word niet meer zwanger.” Man: “Als je het kunstje toch al beheerst, waarom zou je er dan mee stoppen?”

Archief 2019