Logboek

Deze rubriek is maart 2024, na bijna twaalf jaar lang een dagelijkse bijdrage, beëindigd. De edities vanaf 2012 zijn inmiddels niet meer terug te lezen. De komende weken verdwijnen ook de laatste bijdragen, die van 2019. Die zijn nu nog slechts (gedeeltelijk) te raadplegen.

Week 23 - 160. Topwijf-topvijf

zondag 09 juni 2019

Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) biedt informatie over de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen van de vroegste tijden tot nu. In korte biografische schetsen – ze lopen inmiddels richting de tweeduizend – vind je daar gegevens over vrouwen die ooit invloedrijk, beroemd of berucht waren, maar inmiddels zo goed als vergeten zijn. Zie hier de website.


De projectleiding is in handen van historica Els Kloek, van wiens hand al twee boeken verschenen in de reeks 1001 Vrouwen. Deel 1 (2013) rond de Nederlandse geschiedenis en deel 2 (2018) rond de 20ste eeuw.

 





Diezelfde Els Kloek maakt deel uit van de jury die op verzoek van het maandblad Quest de vijf belangrijkste vrouwen koos uit de Nederlandse geschiedenis. Zij deed dat samen met Remieg Aerts (hoogleraar Nederlandse geschiedenis), Lotte Jensen (hoogleraar Nederlandse literatuur en cultuurgeschiedenis), Eric Jorink (hoogleraar wetenschapsgeschiedenis), Juul Muller (historica emancipatie en vrouwengeschiedenis) en Mark Traa (wetenschapsjournalist). Zij gaven ieder een lijst met nominaties door, waaruit de Quest-redactie een shortlist van twaalf vrouwen samenstelde. Vervolgens kende elk jurylid aan die twaalf vrouwen punten toe: van één (voor de minst belangrijke) tot twaalf (voor de grootste). 

Dit werd de lijst:
5. een vrouw die zeer actief was in het Haarlemse verzet tegen de Spanjaarden, die haar stad in 1572 belegerden; 
4. de twintigste-eeuwse schrijfster die beroemd is van haar lichtvoetige liedjes en gedichten voor volwassenen en kinderen;
3. de eerste vrouwelijke hoogleraar (in de plantenziekteleer) van Nederland;
2. de eerste vrouwelijke universitair student (die haar colleges vanuit een aparte loge moet bijwonen, zodat medestudenten geen last van haar hebben);
1. de eerste vrouwelijke minister van Nederland (met als belangrijkste principe: mannen en vrouwen zijn gelijk).

Kun jij, beste lezer, namen bij de omschrijvingen geven? Ik zou niet verder dan twee zijn gekomen.





Dit zijn ze:
5. (33 punten) Kenau Simonsdochter Hasselaer (1526-1588) - foto links;
4. (37 punten) Annie M.G. Schmidt (1911-1995) - foto: tweede van rechts;
3. (41 punten) Johanna Westerdijk (1883-1961) - foto rechts;
2. (44 punten) Anna Maria van Schurman (1607-1678) - foto: tweede van links;
1. (46 punten) Marga Klompé (1912-1986) - foto midden.

Archief 2019