Logboek

Deze rubriek is maart 2024, na bijna twaalf jaar lang een dagelijkse bijdrage, beëindigd. De edities vanaf 2012 zijn inmiddels niet meer terug te lezen. De komende weken verdwijnen ook de laatste bijdragen, die van 2019. Die zijn nu nog slechts (gedeeltelijk) te raadplegen.

Week 22 - 157. Verstrooid papier

donderdag 06 juni 2019




Ik noemde de uitgave onlangs in een boekbespreking (lees hier) en beloofde erop terug te komen: Verstrooid papier (2012). 

René Franken van het Antwerpse Antiquariaat Demian verzamelt opmerkelijke gedrukte en beschreven papiertjes, foto’s en ander verstrooid papier dat hij vindt in de door hem aangekochte boeken. Wat een goed idee.

Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van zijn antiquariaat besloot hij een boekuitgave te maken met een selectie uit wat lezers in boeken achterlieten. En hij vroeg 91 schrijvers en kunstenaars die bij Demian over de vloer komen om bij zo’n verstrooid papier een tekst of illustratie te maken. Dat leidde tot een prachtig gebonden boek met steeds op de linkerpagina een afdruk (veelal in kleur) van het verstrooid papier en aan de rechterkant de kunstzinnige reactie daarop. In alfabetische volgorde: van de Brits-Vlaamse tekenaar Nick Andrews tot de Nederlands-Vlaamse auteur Willem van Zadelhoff, maar ook ons bekendere namen, onder wie Jeroen Brouwers, Remco Campert en Kees van Kooten.  
 



Joost Decorte schreef dus een gedicht bij een achtergelaten foto. De komende dagen kies ik nog vier andere door verstrooide prentbriefkaarten (Patrick Conrad en Andy Fierens) en advertenties (Willem M. Roggeman en Michaël Vandebril) geïnspireerde dichters - geen van hen kwam eerder in Gedicht Gedacht aan het woord.

Archief 2019