Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 22 - 157. Verstrooid papier

donderdag 06 juni 2019




Ik noemde de uitgave onlangs in een boekbespreking (lees hier) en beloofde erop terug te komen: Verstrooid papier (2012). 

René Franken van het Antwerpse Antiquariaat Demian verzamelt opmerkelijke gedrukte en beschreven papiertjes, foto’s en ander verstrooid papier dat hij vindt in de door hem aangekochte boeken. Wat een goed idee.

Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van zijn antiquariaat besloot hij een boekuitgave te maken met een selectie uit wat lezers in boeken achterlieten. En hij vroeg 91 schrijvers en kunstenaars die bij Demian over de vloer komen om bij zo’n verstrooid papier een tekst of illustratie te maken. Dat leidde tot een prachtig gebonden boek met steeds op de linkerpagina een afdruk (veelal in kleur) van het verstrooid papier en aan de rechterkant de kunstzinnige reactie daarop. In alfabetische volgorde: van de Brits-Vlaamse tekenaar Nick Andrews tot de Nederlands-Vlaamse auteur Willem van Zadelhoff, maar ook ons bekendere namen, onder wie Jeroen Brouwers, Remco Campert en Kees van Kooten.  
 



Joost Decorte schreef dus een gedicht bij een achtergelaten foto. De komende dagen kies ik nog vier andere door verstrooide prentbriefkaarten (Patrick Conrad en Andy Fierens) en advertenties (Willem M. Roggeman en Michaël Vandebril) geïnspireerde dichters - geen van hen kwam eerder in Gedicht Gedacht aan het woord.

Archief 2019