Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, altijd begint vóór vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. En gezien mijn langdurige bestaan als avondmens - met beroepen als theaterjournalist, -programmeur- en directeur - lagen einde en begin vaak dicht bij elkaar en ze hebben elkaar ook dikwijls overlapt. Dan duurde de dag minstens 48 uur. Ik zie dat overigens niet als ijverige verdienste, maar als gelukkige bijkomstigheid. "Maar de slaap die je mist, gaat wel ten koste van je levensduur", voorspelde een arts mij ooit. Dat betekent: tien jaar minder geslapen, tien jaar minder geleefd? Geen win-winsituatie dus.

Week 21 - 150. Buitengewoon cadeau

donderdag 30 mei 2019
De jaarlijkse Annie M.G. Schmidt-week is vandaag (als ik dit schrijf, is het woensdag 15 mei) begonnen. Thema van de activiteiten die in boekhandels, bibliotheken en op scholen duren t/m 25 mei is Buitengewoon Annie en Buitengewoon is ook de titel van het boekje dat je cadeau krijgt als je een van de drie nieuwe boekuitgaven aanschaft: herdrukken van Pluk van de Petteflet (1971), Jip en Janneke (1977) en Het grote Annie M.G. Schmidt-voorleesboek (2005).

Buitengewoon bevat twintig versjes over buitengewone mensen en dieren. Van de achterkant: 
Een tante en oom die in een boom wonen, een paard dat mooi viool kan spelen. Een sprinkhaan in een groene jurk en een kalf dat wel eens naar Spanje wil. Annie Schmidt steekt iedereen die zich wel eens ongewoon en onbegrepen voelt een vrolijk hart onder de riem. Het is heerlijk om anders te zijn! 

Zo ook die twintig eendjes. 

Archief 2019