Logboek

Deze rubriek is maart 2024, na bijna twaalf jaar lang een dagelijkse bijdrage, beëindigd. De edities vanaf 2012 zijn inmiddels niet meer terug te lezen. De komende weken verdwijnen ook de laatste bijdragen, die van 2019. Die zijn nu nog slechts (gedeeltelijk) te raadplegen.

Week 21 - 147. Roept u maar!

maandag 27 mei 2019


Roept u maar!

 


Kreeg je het mee, beste lezer? Japans onderzoek (in april gepubliceerd) levert het onomstotelijke bewijs dat een kat luistert naar zijn naam. Wij, Kattenliefhebbers Anno 1975 wisten dat natuurlijk al lang.

Uit het rapport:
Wetenschappers zeggen eindelijk het bewijs in handen te hebben: uw kat luistert écht naar zijn naam. Zeg een reeks min of meer gelijk klinkende woorden op en de meeste katten spitsen hun oren als hun naam langskomt. Dat gebeurt zelfs als een onbekende het rijtje opzegt. Dat bewijst voor het eerst ‘het vermogen van de kat om menselijke verbale uitingen te begrijpen.

Ik citeer:
Het betekent dat de kat meer is toegegroeid naar de mens dan biologen tot dusver aannamen. Van honden toonden onderzoekers al eerder aan dat ze reageren op hun naam en zelfs op bepaalde woorden. Maar de veel stoïcijnsere kat liet zich minder makkelijk in de kaart kijken.

Het team onderwierp tientallen katten aan een reeks experimenten, waarbij men de dieren aanriep met andere kattennamen en met vooraf opgenomen woorden met dezelfde toonkleur en lengte, waartussen hun eigen naam verstopt zat. Ruwweg tweederde tot driekwart van de katten veerde op bij het horen van zijn eigen naam door de oren te draaien of om te kijken. Een enkele kat miauwde, deed de staart omhoog of kwam aanlopen bij het horen van zijn naam.


Kruisstraats-Rosmalens-Giessendams onderzoek, de afgelopen 45 jaar privé uitgevoerd, leverde al veel eerderditt bewijs. Met één opmerkelijke aanvulling: alle katten reageerden slechts op hun naam als het ze schikte, bij voorkeur als schalen met eten of aandacht zich presenteerden.


PS
Met dank aan de testdieren, waarvan er eentje nog leeft: Cloch’ (zie foto). De andere ben ik indachtig, zoals Disco, Gijske, Huwke, Jongetje Jansen, Heer O.P. Pietersen, Poezemin, Vrouwke en Mevrouw Van Zwieten…

Archief 2019