Logboek

Deze rubriek is maart 2024, na bijna twaalf jaar lang een dagelijkse bijdrage, beëindigd. De edities vanaf 2012 zijn inmiddels niet meer terug te lezen. De komende weken verdwijnen ook de laatste bijdragen, die van 2019. Die zijn nu nog slechts (gedeeltelijk) te raadplegen.

Week 20 - 145. Staar

zaterdag 25 mei 2019

Veel te jong, volgens de specialisten: staar. Dat zeiden ze bijna drie jaar geleden in het ziekenhuis in Den Bosch, waar ik aan mijn rechteroog geopereerd moest worden. En ze zeggen het in de oogkliniek in Papendrecht, waar nu het linkeroog aan de beurt is
 



Met deze nieuwe operatie is hopelijk het zichtprobleem opgelost dat mij sinds die eerste operatie tart. Met mijn linkeroog zag ik nog steeds goed van dichtbij en na de ingreep met het rechteroog goed van veraf. Motivatie oogarts: geen bril meer nodig, want in de auto doet je rechteroog zijn werk en als je leest het linker. 

Al snel was echter duidelijk dat het zichtverschil tussen die twee te groot was, waardoor ik inderdaad nooit een bril op hoefde, maar wel andere problemen kreeg, zoals diepte niet kunnen inschatten. Van een roltrap durf ik sindsdien niet meer af en zelfs gewone trappen boezemen altijd angst in.

“Verkeerde keuze,” zegt de nieuwe oogarts, “maar wel te verdedigen.” Toch is nu, in beter overleg tussen arts en patiënt, gekozen voor eenzelfde lens als rechts, waardoor het probleem hopelijk vermindert, maar… ik zal dus aan een leesbril moeten.

Veel te jong voor een leesbril? Nee, dat geldt dan weer niet.  

Archief 2019