Logboek

Deze rubriek is maart 2024, na bijna twaalf jaar lang een dagelijkse bijdrage, beëindigd. De edities vanaf 2012 zijn inmiddels niet meer terug te lezen. De komende weken verdwijnen ook de laatste bijdragen, die van 2019. Die zijn nu nog slechts (gedeeltelijk) te raadplegen.

Week 19 - 137. Dierenleven [5/52]

vrijdag 17 mei 2019



In De Lutte (Overijssel) is vannacht een ooievaar doodgeschoten. "Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van 25 jaar ooievaars in Losser", schrijft Vogelwerkgroep Losser over "de laffe aanslag".

Volgens getuigen is met een jachtgeweer vanuit een auto doelbewust op het ooievaarskoppel geschoten. Het ooievaarsvrouwtje is niet geraakt. Haar broedsel kan echter als verloren worden beschouwd. "Ze redt het niet in haar eentje, want ze zal van het nest moeten om voedsel te halen", zegt een lid van de werkgroep.

Begin april streken de ooievaars tot drie keer toe neer op de bovenleidingsmasten van het spoor. Vanwege de veiligheid moesten ze telkens worden weggejaagd. ProRail besloot daarom speciaal voor dit koppel een paal vlakbij die masten te plaatsen en de hoop werd waarheid: de ooievaars bouwden daar hun nest.

Een omwonende zegt te weten uit welke grijze auto het nest is beschoten. Als de schutter zich voor woensdag niet bij de politie meldt, gaat ze zelf naar het bureau toe. Ik hoop dat het niet alleen dreigende taal is. Wat is misdaad.

Archief 2019