Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar
de inhoudsopgaven van 2021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en
deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, altijd begint vóór vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. En gezien mijn langdurige bestaan als avondmens - met beroepen als theaterjournalist, -programmeur- en directeur - lagen einde en begin vaak dicht bij elkaar en ze hebben elkaar ook dikwijls overlapt. Dan duurde de dag minstens 48 uur. Ik zie dat overigens niet als ijverige verdienste, maar als gelukkige bijkomstigheid. "Maar de slaap die je mist, gaat wel ten koste van je levensduur", voorspelde een arts mij ooit. Dat betekent: tien jaar minder geslapen, tien jaar minder geleefd? Geen win-winsituatie dus.

Week 19 - 137. Dierenleven [5/52]

vrijdag 17 mei 2019In De Lutte (Overijssel) is vannacht een ooievaar doodgeschoten. "Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van 25 jaar ooievaars in Losser", schrijft Vogelwerkgroep Losser over "de laffe aanslag".

Volgens getuigen is met een jachtgeweer vanuit een auto doelbewust op het ooievaarskoppel geschoten. Het ooievaarsvrouwtje is niet geraakt. Haar broedsel kan echter als verloren worden beschouwd. "Ze redt het niet in haar eentje, want ze zal van het nest moeten om voedsel te halen", zegt een lid van de werkgroep.

Begin april streken de ooievaars tot drie keer toe neer op de bovenleidingsmasten van het spoor. Vanwege de veiligheid moesten ze telkens worden weggejaagd. ProRail besloot daarom speciaal voor dit koppel een paal vlakbij die masten te plaatsen en de hoop werd waarheid: de ooievaars bouwden daar hun nest.

Een omwonende zegt te weten uit welke grijze auto het nest is beschoten. Als de schutter zich voor woensdag niet bij de politie meldt, gaat ze zelf naar het bureau toe. Ik hoop dat het niet alleen dreigende taal is. Wat is misdaad.

Archief 2019