Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 19 - 137. Dierenleven [5/52]

vrijdag 17 mei 2019In De Lutte (Overijssel) is vannacht een ooievaar doodgeschoten. "Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van 25 jaar ooievaars in Losser", schrijft Vogelwerkgroep Losser over "de laffe aanslag".

Volgens getuigen is met een jachtgeweer vanuit een auto doelbewust op het ooievaarskoppel geschoten. Het ooievaarsvrouwtje is niet geraakt. Haar broedsel kan echter als verloren worden beschouwd. "Ze redt het niet in haar eentje, want ze zal van het nest moeten om voedsel te halen", zegt een lid van de werkgroep.

Begin april streken de ooievaars tot drie keer toe neer op de bovenleidingsmasten van het spoor. Vanwege de veiligheid moesten ze telkens worden weggejaagd. ProRail besloot daarom speciaal voor dit koppel een paal vlakbij die masten te plaatsen en de hoop werd waarheid: de ooievaars bouwden daar hun nest.

Een omwonende zegt te weten uit welke grijze auto het nest is beschoten. Als de schutter zich voor woensdag niet bij de politie meldt, gaat ze zelf naar het bureau toe. Ik hoop dat het niet alleen dreigende taal is. Wat is misdaad.

Archief 2019