Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering. 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 19 - 137. Dierenleven [5/52]

vrijdag 17 mei 2019In De Lutte (Overijssel) is vannacht een ooievaar doodgeschoten. "Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van 25 jaar ooievaars in Losser", schrijft Vogelwerkgroep Losser over "de laffe aanslag".

Volgens getuigen is met een jachtgeweer vanuit een auto doelbewust op het ooievaarskoppel geschoten. Het ooievaarsvrouwtje is niet geraakt. Haar broedsel kan echter als verloren worden beschouwd. "Ze redt het niet in haar eentje, want ze zal van het nest moeten om voedsel te halen", zegt een lid van de werkgroep.

Begin april streken de ooievaars tot drie keer toe neer op de bovenleidingsmasten van het spoor. Vanwege de veiligheid moesten ze telkens worden weggejaagd. ProRail besloot daarom speciaal voor dit koppel een paal vlakbij die masten te plaatsen en de hoop werd waarheid: de ooievaars bouwden daar hun nest.

Een omwonende zegt te weten uit welke grijze auto het nest is beschoten. Als de schutter zich voor woensdag niet bij de politie meldt, gaat ze zelf naar het bureau toe. Ik hoop dat het niet alleen dreigende taal is. Wat is misdaad.

Archief 2019