Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn op deze site niet meer terug te lezen.
Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden:
de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad.

Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet meer uit
losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd;
begin juni laat ik ook die voorwaarde los: logboeken zjn voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

Wel besluit ik eind maart 2019 om, met terugwerkende kracht, de logboeken van 2019 te nummeren, zodat zij makkelijker terug te vinden zijn - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend
schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende.
Met de links hierna ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Week 19 - 135. Dierenleven [4/9]

woensdag 15 mei 2019Buitenlandredacteur Seije Slager schrijft vandaag (zaterdag 4 mei) in Trouw over de tamme witte dolfijn die vorige week met geheimzinnige uitrusting opdook voor de kust in het noorden van Noorwegen. Vissers hielpen de dolfijn uit het tuigje en maakten dit filmpje.

Het tuigje heeft het opschrift Equipment St. Petersburg en kan gebruikt worden om een camera op te bevestigen. En omdat Noorse en Russische wetenschappers van niks weten, is aannemelijk dat het beest inderdaad van de Russische marinebasis in Moermansk komt. Het is zeker dat Rusland dolfijnen traint voor specialistische militaire taken, zoals het opruimen van explosieven, aangezien hun sonar vele malen preciezer dan meetapparatuur. 
 Maar… het beest lijkt zijn geluk in Noorwegen te zoeken en niet terug te willen naar basis. Uit het buitenlandbericht van Seije Slager (onder de titel Flipper 007 wil niet meer terug): 
Kennelijk zijn de arbeidsvoorwaarden in het Russische leger niet geweldig, want de witte dolfijn maakt geen aanstalten om de Noorse territoriale wateren nog te verlaten. Hij laat zich in Noorse havens zelfs graag over zijn hoofd aaien, terwijl deze dolfijnen normaal gesproken schuw zijn. Als hij inderdaad is overgezwommen, hoeft hij zich geen zorgen te maken over zijn behandeling. Volgens de geheime politie wordt hij 'momenteel niet als verdachte beschouwd'.

Archief 2019