Logboek

Deze rubriek is maart 2024, na bijna twaalf jaar lang een dagelijkse bijdrage, beëindigd. De edities vanaf 2012 zijn inmiddels niet meer terug te lezen. De komende dagen verdwijnen ook de laatste bijdragen, die van 2019, stukje bij beetje.
Frank Verhallen, 17 maart 2024 

Week 19 - 135. Dierenleven [4/52]

woensdag 15 mei 2019


Buitenlandredacteur Seije Slager schrijft vandaag (zaterdag 4 mei) in Trouw over de tamme witte dolfijn die vorige week met geheimzinnige uitrusting opdook voor de kust in het noorden van Noorwegen. Vissers hielpen de dolfijn uit het tuigje en maakten dit filmpje.

Het tuigje heeft het opschrift Equipment St. Petersburg en kan gebruikt worden om een camera op te bevestigen. En omdat Noorse en Russische wetenschappers van niks weten, is aannemelijk dat het beest inderdaad van de Russische marinebasis in Moermansk komt. Het is zeker dat Rusland dolfijnen traint voor specialistische militaire taken, zoals het opruimen van explosieven, aangezien hun sonar vele malen preciezer dan meetapparatuur. 
 

Maar… het beest lijkt zijn geluk in Noorwegen te zoeken en niet terug te willen naar basis. Uit het buitenlandbericht van Seije Slager (onder de titel Flipper 007 wil niet meer terug): 
Kennelijk zijn de arbeidsvoorwaarden in het Russische leger niet geweldig, want de witte dolfijn maakt geen aanstalten om de Noorse territoriale wateren nog te verlaten. Hij laat zich in Noorse havens zelfs graag over zijn hoofd aaien, terwijl deze dolfijnen normaal gesproken schuw zijn. Als hij inderdaad is overgezwommen, hoeft hij zich geen zorgen te maken over zijn behandeling. Volgens de geheime politie wordt hij 'momenteel niet als verdachte beschouwd'.

Archief 2019