Logboek

Deze rubriek is maart 2024, na bijna twaalf jaar lang een dagelijkse bijdrage, beëindigd. De edities vanaf 2012 zijn inmiddels niet meer terug te lezen. De komende dagen verdwijnen ook de laatste bijdragen, die van 2019, stukje bij beetje.
Frank Verhallen, 17 maart 2024 

Week 19 - 134. Dierenleven [3/52]

dinsdag 14 mei 2019



We blijven nog maar even bij de dieren: de Amsterdamse kattenopvang De Poezenboot. Mooi meegenomen voor de vrijwilligersorganisatie: zij krijgt € 14.000 geschonken van Tweede-kamerlid Theo Hiddema. 
 




Zijn standpunten bevallen me allerminst, maar als ik een college over soorten humor moet geven, zou ik meteen een aantal van zijn uitspraken kiezen, want hij beheerst ze allemaal: de one-liner, het understatement, de hyperbool, ironie en sarcasme en ga maar door. Neem zijn motivatie om geld te geven aan De Poezenboot: “De menselijke soort kan me nu even het dak op.” Heerlijk.

Wat is er aan de hand: Hiddema krijgt een te hoge verblijfskostenvergoeding, omdat hij officieel geregistreerd staat in Maastricht, waar zijn advocatenpraktijk is gevestigd, maar in werkelijkheid in Amsterdam woont. Wie verder weg woont van het Binnenhof dan 150 kilometer, krijgt zo’n € 25.000 per jaar; anderen ‘slechts’ € 17.000.
Dit kwam aan het licht toen Eén vandaag en de Volkskrant die vreselijke Dion Graus betrapten op oplichting: € 8.000 per jaar. Die wilde (en wil!) de kamer laten geloven dat hij eveneens in Limburg – en nog steeds bij zijn moedertje – woonachtig is en daar ook dagelijks verblijft. Ook al weet de hele buurt dat hij er maar één keer per jaar uit Voorburg naar Heerlen komt, namelijk als zij jarig is. 

Hiddema zei niet te hebben geweten dat hij sinds 2017 méér krijgt dan waar hij recht op heeft en wilde – anders dan Graus dus – het te veel ontvangen geld terugstorten naar het parlement. Maar dat gaat dus niet, want volgens de Tweede Kamer is er ‘niks onrechtmatigs’ aan de vergoedingen voor Hiddema. 
Hiddema: “Ik sta met een zakje geld en ze willen het niet hebben. Er moet een wettelijke grond zijn om het geld te kunnen terugstorten en die is er niet. Zo is het mij ingepeperd.”

En dus schrijft hij zich nu officieel in te Amsterdam en schenkt die € 14.000 aan “een nobel doel”, want “k heb een intense liefde voor het kattenbeest en mijn kat Bram kijkt nu bewonderend naar me op.”

Archief 2019