Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar
de inhoudsopgaven van 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en
deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, altijd begint vóór vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. En gezien mijn langdurige bestaan als avondmens - met beroepen als theaterjournalist, -programmeur- en directeur - lagen einde en begin vaak dicht bij elkaar en ze hebben elkaar ook dikwijls overlapt. Dan duurde de dag minstens 48 uur. Ik zie dat overigens niet als ijverige verdienste, maar als gelukkige bijkomstigheid. "Maar de slaap die je mist, gaat wel ten koste van je levensduur", voorspelde een arts mij ooit. Dat betekent: tien jaar minder geslapen, tien jaar minder geleefd? Geen win-winsituatie dus.

Week 18 - 130. I.M. Michael Wolf

vrijdag 10 mei 2019

Als je deze beroemde foto’s van de wolkenkrabbers in Hongkong ziet, weet je meteen dat ze van Michael Wolf zijn. Altijd alleen de woontorens en nooit de wolken erboven of de omgeving eronder en eromheen.
 
Ook overduidelijk van zijn hand: deze foto’s van tegen de ramen geperste forenzen tijdens het spitsuur in de overvolle metro van Tokio. 
En in 2017 toonde het Haagse Fotomuseum Den Haag niet alleen zijn foto’s, maar ook een installatie van veertig vierkante meter met zo’n twintigduizend in Chinese fabrieken vervaardigde stukken speelgoed.
In al zijn werk lijkt het om hetzelfde te gaan: het dagelijks leven in de grote stad, waar de mens is gereduceerd, geanonimiseerd tot een radertje in de machine... 


  


Zijn imposante fotoboeken liggen hier voor me op tafel.
   


De in Duitsland (München) geboren, in Amerika en Canada opgegroeide en sinds 1994 in China (Hongkong) woonachtige fotograaf, overleed donderdag jl. (25 april) aan een hartstilstand. Hij was pas 64 jaar oud. 
 

 

Archief 2019