Logboek

Deze rubriek is maart 2024, na bijna twaalf jaar lang een dagelijkse bijdrage, beëindigd. De edities vanaf 2012 zijn inmiddels niet meer terug te lezen. De komende dagen verdwijnen ook de laatste bijdragen, die van 2019, stukje bij beetje.
Frank Verhallen, 17 maart 2024 

Week 18 - 129. Onder de Korenmaat

donderdag 09 mei 2019



Zo mooi uitgegeven en toch goed betaalbaar. Ook Niet ik die denkt van Marjoleine de Vos. Slechts vier bladzijden, Onder de Korenmaat gedrukt en uitgegeven door De Hof van Jan in honderd exemplaren. Kost toch maar tien euro.

Ik schrijf vaak over deze bibliofiele uitgaven en dat zal ik blijven doen. Omdat soms de druk me verrukt (zoals deze: zwaar gevergeerd papier en met een bijzonder schutsblad, dat kunstig is vervaardigd in Thailand), dan weer het beeld, dan weer de tekst en… meestentijds de combinatie van dat alles. 

Niet ik die denkt. Gedicht over de dood, geschreven naar aanleiding van de dood van een broer. Maar niet te veel aandacht voor privéleed, schrijft de dichteres: dat gisteren mijn broer – of ga ik daar alweer te ver?

Terug van de particuliere naar de universele vraag: Wat hier gebeurt, dàt moet het leven zijn. [… ] Leven is slechts wat je nu ziet, wat hier is steeds opnieuw. Of  nee, dit alles nu en in je kop of hart steeds wat er eerder was en maakt dat deze dag zo is.

Archief 2019