Logboek

Deze rubriek is maart 2024, na bijna twaalf jaar lang een dagelijkse bijdrage, beëindigd. De edities vanaf 2012 zijn inmiddels niet meer terug te lezen. De komende dagen verdwijnen ook de laatste bijdragen, die van 2019, stukje bij beetje.
Frank Verhallen, 17 maart 2024 

Week 18 - 126. Niks aan de hand?

maandag 06 mei 2019


Slecht nieuws over de natuur deze week. De afgelopen drie jaar is er bijna geen ei uitgebroed op één van de grootste broedplaatsen van keizerspinguïns (de grootste van zijn soort) op Antarctica. En ook voor het komende seizoen ziet het er slecht uit, blijkt uit nieuw onderzoek, dat donderdag (25 april) is gepresenteerd.

Elk jaar kwamen rond de 20.000 koningspinguïnpaartjes – dat is zo’n acht procent van de totale kiezerspinguïnpopulatie – naar Halley Bay, op de Zuidpool, om eieren uit te broeden. Van oudsher, want het is een veilige plek, omdat het er warm bleef, ondanks de opwarming van de aarde.

Bleef, niet blijft. Want in 2016 sloeg zwaar weer het zee-ijs uiteen waarop de kuikens werden grootgebracht. Duizenden verdronken er en.. sindsdien vestigen de volwassen dieren zich niet meer op Halley Bay

Onderzoekers zeggen in de afgelopen zestig jaar nog nooit zo'n falen van de voortplanting gezien te hebben als nu. Zij noemen de klimaatverandering een bedreiging voor de soort, want het zee-ijs waarop de pinguïns verblijven en broeden is steeds meer blootgesteld aan wind en golven, smelt daardoor en neemt sterk in omvang af.

Verwachting: aan het eind van de eeuw is de kolonie minstens gehalveerd. En dat is niet alleen zorgelijk voor de keizerspinguïn, want: "De ondergang van deze kolonie keizerspinguïns is een waarschuwing voor zaken die in de toekomst steeds meer aandacht zullen vragen."

Zie hier een informatiefilmpje. 

Archief 2019