Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn op deze site niet meer terug te lezen.
Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden:
de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad.

Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet meer uit
losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd;
begin juni laat ik ook die voorwaarde los: logboeken zjn voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

Wel besluit ik eind maart 2019 om, met terugwerkende kracht, de logboeken van 2019 te nummeren, zodat zij makkelijker terug te vinden zijn - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend
schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende.
Met de links hierna ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Week 18 - 126. Niks aan de hand?

maandag 06 mei 2019Slecht nieuws over de natuur deze week. De afgelopen drie jaar is er bijna geen ei uitgebroed op één van de grootste broedplaatsen van keizerspinguïns (de grootste van zijn soort) op Antarctica. En ook voor het komende seizoen ziet het er slecht uit, blijkt uit nieuw onderzoek, dat donderdag (25 april) is gepresenteerd.

Elk jaar kwamen rond de 20.000 koningspinguïnpaartjes – dat is zo’n acht procent van de totale kiezerspinguïnpopulatie – naar Halley Bay, op de Zuidpool, om eieren uit te broeden. Van oudsher, want het is een veilige plek, omdat het er warm bleef, ondanks de opwarming van de aarde.

Bleef, niet blijft. Want in 2016 sloeg zwaar weer het zee-ijs uiteen waarop de kuikens werden grootgebracht. Duizenden verdronken er en.. sindsdien vestigen de volwassen dieren zich niet meer op Halley Bay

Onderzoekers zeggen in de afgelopen zestig jaar nog nooit zo'n falen van de voortplanting gezien te hebben als nu. Zij noemen de klimaatverandering een bedreiging voor de soort, want het zee-ijs waarop de pinguïns verblijven en broeden is steeds meer blootgesteld aan wind en golven, smelt daardoor en neemt sterk in omvang af.

Verwachting: aan het eind van de eeuw is de kolonie minstens gehalveerd. En dat is niet alleen zorgelijk voor de keizerspinguïn, want: "De ondergang van deze kolonie keizerspinguïns is een waarschuwing voor zaken die in de toekomst steeds meer aandacht zullen vragen."

Zie hier een informatiefilmpje. 

Archief 2019