Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering. 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 16 - 114. Handgemaakt [2/3]

woensdag 24 april 2019

Vervolg van gisteren.


Katelijne Brouwer


Het Patool maakte me op de uitgaven attent. In haar zaterdagse Boeken-column schreef Marjolijn de Cocq (op 26 januari) erover. Ook die citeert ruim uit bovenstaande brief en eindigt met:

Ze zond de boekjes toe, liefdevol uitgegeven in eigen beheer. ‘Dat allemaal dankzij de koppen uit Het Parool!’ aldus Brouwer.
Haar werk is eigenlijk een ode aan de koppenmakers van de krant, die ’s ochtend als de stad nog slaapt naar de redactie komen om voor de strakke deadline […] de teksten te redigeren en te voorzien van koppen, chapeaus (bovenkoppen), streamers (dat stukje grijze tekst onderaan) en bijschriften. […] De ene dag, schrijft Brouwers, valt ze voor het nieuws, een andere keer voor opmerkelijke alliteraties, en dan weer voor vorm en kleur van de koppen. Want (deze mevrouw weet van vleien; daar hebben we ode 2, aan de opmakers van de krant ditmaal): ‘Het Parool is nog steeds World’s Best Designed Newspaper!’ […]
En daarom hier de vermelding van een speciale actie: voor Parool-lezers maakt Brouwers een gelimiteerde oplage van twee keer vijftig met de hand ingenaaide, genummerde en gesigneerde exemplaren. Bestellen à 20 euro kan via elouis@deharmonie.nl o.v.v ‘collagegedichten van en voor
het Parool’.

Of veel lezers op dat aanbod zijn ingegaan betwijfel ik, want ik bestelde niet direct en toch zijn mijn exemplaren pas de nummers 4 / 50. Inderdaad genummerd en gesigneerd en met de hand ingenaaid. Katelijne Brouwers in haar bevestigingsmail:

Van […] Uitgeverij de Harmonie kreeg ik bericht dat jij mijn twee boekjes wil ontvangen. Wat fijn! Ik hoop dat ze je zullen bevallen. In elk geval ga ik mijn best doen om ze heel mooi in te binden.Geel en rood ijzergaren heb ik al. Ook al het papier is al in huis, op de rode schutbladen na. Dinsdag kan ik die ophalen en dan ga ik aan de slag!

Wordt vervolgd!

Archief 2019