Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 16 - 114. Handgemaakt [2/3]

woensdag 24 april 2019

Vervolg van gisteren.


Het Patool maakte me op de uitgaven attent. In haar zaterdagse Boeken-column schreef Marjolijn de Cocq (op 26 januari) erover. Ook die citeert ruim uit bovenstaande brief en eindigt met:

Ze zond de boekjes toe, liefdevol uitgegeven in eigen beheer. ‘Dat allemaal dankzij de koppen uit Het Parool!’ aldus Brouwer.
Haar werk is eigenlijk een ode aan de koppenmakers van de krant, die ’s ochtend als de stad nog slaapt naar de redactie komen om voor de strakke deadline […] de teksten te redigeren en te voorzien van koppen, chapeaus (bovenkoppen), streamers (dat stukje grijze tekst onderaan) en bijschriften. […] De ene dag, schrijft Brouwers, valt ze voor het nieuws, een andere keer voor opmerkelijke alliteraties, en dan weer voor vorm en kleur van de koppen. Want (deze mevrouw weet van vleien; daar hebben we ode 2, aan de opmakers van de krant ditmaal): ‘Het Parool is nog steeds World’s Best Designed Newspaper!’ […]
En daarom hier de vermelding van een speciale actie: voor Parool-lezers maakt Brouwers een gelimiteerde oplage van twee keer vijftig met de hand ingenaaide, genummerde en gesigneerde exemplaren. Bestellen à 20 euro kan via elouis@deharmonie.nl o.v.v ‘collagegedichten van en voor
het Parool’.

Of veel lezers op dat aanbod zijn ingegaan betwijfel ik, want ik bestelde niet direct en toch zijn mijn exemplaren pas de nummers 4 / 50. Inderdaad genummerd en gesigneerd en met de hand ingenaaid. Katelijne Brouwers in haar bevestigingsmail:

Van […] Uitgeverij de Harmonie kreeg ik bericht dat jij mijn twee boekjes wil ontvangen. Wat fijn! Ik hoop dat ze je zullen bevallen. In elk geval ga ik mijn best doen om ze heel mooi in te binden.Geel en rood ijzergaren heb ik al. Ook al het papier is al in huis, op de rode schutbladen na. Dinsdag kan ik die ophalen en dan ga ik aan de slag!

Wordt vervolgd!

Archief 2019