Logboek

Deze rubriek is maart 2024, na bijna twaalf jaar lang een dagelijkse bijdrage, beëindigd. De edities vanaf 2012 zijn inmiddels niet meer terug te lezen. De komende weken verdwijnen ook de laatste bijdragen, die van 2019. Die zijn nu nog slechts (gedeeltelijk) te raadplegen.

Week 15 - 109. Die geur

vrijdag 19 april 2019

Het is maar een kleine stap van Die geur naar dit bericht uit de vorige-weekse kranten. Zo werd een 47-jarige vrouw uit Den Haag geïnterviewd. Zij werkt in een kringloopwinkel met een zogenoemde STiP-baan (Sociaal Traject in Perspectief). Zij kreeg haar maandelijkse bankbijschrijving vanuit de premie Sociale Zaken: € 357,94. Maar…  het gestorte bedrag was € 35.794,-. 

Waarschijnlijk door een verwisseling van een punt en een komma heeft gemeente Den Haag in totaal 2,5 miljoen euro ten onrechte uitbetaald aan bijstandsgerechtigden. Bij haar kringloopcollega was het bedrag alweer heel snel afgeboekt, maar “bij mij bleef het geld op mijn rekening staan".

Ze weet dat zij het bedrag moet terugbetalen. Maar dat zal nog wel even duren. De bank belde of zij het direct wilde terugstorten en dat zegde zij toe. “Maar even later ging ik nadenken. Zíj hebben toch een fout gemaakt? Als wij gewone mensen een fout maken, worden wij er altijd voor gestraft. Waarom zouden zij er nu wel gewoon mee mogen wegkomen?"

Zij besloot aan zichzelf te denken, stortte het geld naar een andere rekening en begon van daaruit haar schulden af te betalen. Bij elkaar al zo’n 15.000 euro. Hoe het nu verder moet? ,”Ik hoop dat ik de kans krijg het bedrag in termijnen terug te betalen. Dat deze gemeentelijke blunder me toch verder helpt in het leven."

Ik hoop met haar mee.

Archief 2019