Logboek

Deze rubriek is maart 2024, na bijna twaalf jaar lang een dagelijkse bijdrage, beëindigd. De edities vanaf 2012 zijn inmiddels niet meer terug te lezen. De komende dagen verdwijnen ook de laatste bijdragen, die van 2019, stukje bij beetje.
Frank Verhallen, 17 maart 2024 

Week 14 - 102. Mariska Duck

vrijdag 12 april 2019

Een 10-jarig meisje stelde in het Jeugdjournaal de onschuldige vraag waarom je nooit eens een stelletje van twee mannen of twee vrouwen ziet in de Donald Duck. Want dat is ‘het echte leven’ toch ook zo? Het stripblad gaf haar gelijk en de makers beloofden beterschap. Aldus geschiedde.

Voriige week dook in het blad één tekeningetje op binnen een groter stripverhaal. Een verliefd stelletje op een terras met een hartje ertussen. Subtiel, grappig, lief… Maar toch kwamen er boze reacties: waarom doet het tijdschrift mee met “elke hype?” en waarom moet Donald Duck opeens “zo nodig deugen”? 

Bleef het daarbij? Nee hoor: volgens anderen zou hier sprake zijn van homopropaganda en genderdrammen. Het kan nog erger: Mariska Orbán, ex-hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, twitterde het plaatje, waarbij zij het stel met baard en hoed had zwartgestift zoals het hoort: een ‘normaal’ paar dus. 




En ze schreef erboven: Onze Donald Duck even politiek incorrect aangepast. Kunnen onze kinderen hem lezen zonder dominante lhtb-indoctrinatie

Terug naar het begin:
Een 10-jarig meisje stelde in het Jeugdjournaal de onschuldige vraag waarom je nooit eens een stelletje van twee mannen of twee vrouwen ziet in de Donald Duck. Want dat is ‘het echte leven’ toch ook zo?

Archief 2019