Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 14 - 102. Mariska Duck

vrijdag 12 april 2019

Een 10-jarig meisje stelde in het Jeugdjournaal de onschuldige vraag waarom je nooit eens een stelletje van twee mannen of twee vrouwen ziet in de Donald Duck. Want dat is ‘het echte leven’ toch ook zo? Het stripblad gaf haar gelijk en de makers beloofden beterschap. Aldus geschiedde.

Voriige week dook in het blad één tekeningetje op binnen een groter stripverhaal. Een verliefd stelletje op een terras met een hartje ertussen. Subtiel, grappig, lief… Maar toch kwamen er boze reacties: waarom doet het tijdschrift mee met “elke hype?” en waarom moet Donald Duck opeens “zo nodig deugen”? 

Bleef het daarbij? Nee hoor: volgens anderen zou hier sprake zijn van homopropaganda en genderdrammen. Het kan nog erger: Mariska Orbán, ex-hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, twitterde het plaatje, waarbij zij het stel met baard en hoed had zwartgestift zoals het hoort: een ‘normaal’ paar dus. 




En ze schreef erboven: Onze Donald Duck even politiek incorrect aangepast. Kunnen onze kinderen hem lezen zonder dominante lhtb-indoctrinatie

Terug naar het begin:
Een 10-jarig meisje stelde in het Jeugdjournaal de onschuldige vraag waarom je nooit eens een stelletje van twee mannen of twee vrouwen ziet in de Donald Duck. Want dat is ‘het echte leven’ toch ook zo?

Archief 2019