Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 14 - 102. Mariska Duck

vrijdag 12 april 2019

Een 10-jarig meisje stelde in het Jeugdjournaal de onschuldige vraag waarom je nooit eens een stelletje van twee mannen of twee vrouwen ziet in de Donald Duck. Want dat is ‘het echte leven’ toch ook zo? Het stripblad gaf haar gelijk en de makers beloofden beterschap. Aldus geschiedde:
Vorige week dook bovenstaand plaatje op. Eén tekeningetje binnen een groter stripverhaal. Een verliefd stelletje op een terras met een hartje ertussen. Subtiel, grappig, lief… Maar toch kwamen er boze reacties: waarom doet het tijdschrift mee met “elke hype?” en waarom moet Donald Duck opeens “zo nodig deugen”? 

Bleef het daarbij? Nee hoor: volgens anderen zou hier sprake zijn van homopropaganda en genderdrammen. Het kan nog erger: Mariska Orbán, ex-hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, twitterde het plaatje, waarbij zij het stel met baard en hoed had zwartgestift zoals het hoort: een ‘normaal’ paar dus. 
En ze schreef erboven: Onze Donald Duck even politiek incorrect aangepast. Kunnen onze kinderen hem lezen zonder dominante lhtb-indoctrinatie

Terug naar het begin:
Een 10-jarig meisje stelde in het Jeugdjournaal de onschuldige vraag waarom je nooit eens een stelletje van twee mannen of twee vrouwen ziet in de Donald Duck. Want dat is ‘het echte leven’ toch ook zo?

Archief 2019