Logboek

Deze rubriek is maart 2024, na bijna twaalf jaar lang een dagelijkse bijdrage, beëindigd. De edities vanaf 2012 zijn inmiddels niet meer terug te lezen. De komende weken verdwijnen ook de laatste bijdragen, die van 2019. Die zijn nu nog slechts (gedeeltelijk) te raadplegen.

Week 13 - 96. Lied in 't Engels

zaterdag 06 april 2019



Vanavond was Kamagurka in de Verkadefabriek en dat betekent niet alleen een mooie voorstelling van de theatermaker-beeldend kunstenaar (en nog veel meer), maar ook altijd een boeiende ontmoeting met die geweldig aardige en erudiete man daarachter: Luc Zeebroek (wat zijn echte naam is).

In mijn mediatheek liep ik nog even door zijn geluidsdragers en vond dit curieuze plaatje uit 1991, opeens weer actueel nu het Nederlands op universiteiten steeds meer in de verdrukking komt als voertaal en als studierichting.



Herr Seele (links) en Kamagurka 


The Ex was een Amsterdamse punkband, Herr Seele (Peter van Heirseele) was Kamagurka’s sidekick en maakte de tekeningen bij diens vermaarde strip Cowboy Henk
Op de voorkant van het plaatje zingt Kamagurka This song is in English, wat het lied dan ook is.

This song is in English, baby
That’s important, that’s important
Although it’s a difficult language
It’s fun to sing in
because if I sing in Flemish
no one can understand
but if you sing in English
everyone can understand

Luister hier. 

Maar Kamagurka laat zich niet voor één gat vangen. En dus staat op de achterkant Dit lied is in het Engels, maar dan in het Nederlands (en, net als op de A-kant, een beetje Frans). Op z’n Kamagurka’s:

Ook Elvis zong in ’t Engels
En Petula Clark en zijn zoon
Die zongen ook in ’t Engels

En zelfs Fred Astaire
Die helemaal niet kon zingen
Die danste in ’t Engels
Daarom zing ik nu dit lied in ’t Engels

Luister hier.
Lees hier de tekst. 

Archief 2019