Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 20222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, altijd begint vóór vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. En gezien mijn langdurige bestaan als avondmens - met beroepen als theaterjournalist, -programmeur- en directeur - lagen einde en begin vaak dicht bij elkaar en ze hebben elkaar ook dikwijls overlapt. Dan duurde de dag minstens 48 uur. Ik zie dat overigens niet als ijverige verdienste, maar als gelukkige bijkomstigheid. "Maar de slaap die je mist, gaat wel ten koste van je levensduur", voorspelde een arts mij ooit. Dat betekent: tien jaar minder geslapen, tien jaar minder geleefd? Geen win-winsituatie dus.

Week 13 - 90. Maand van de Filosofie

zondag 31 maart 2019Tim Fransen (1988) is cabaretier. Voor zijn debuut (Het failliet van de moderne mens, 2014-2016) kreeg hij de Nederlandse cabaretprijs voor het meest veelbelovende debuut toegekend; voor de opvolger (Het kromme hout der mensheid, 2918-2019) de Nederlander cabaretprijs voor het beste programma. Kortom: nu al een belangrijke naam.

Tim Fransen is ook psycholoog en filosoof, welke kennis hij verwerkt in zijn programma’s. Maar nu kreeg hij de kans andersom te opereren: hij nam de opdracht aan het essay te schrijven voor de Maand van de Filosofie, die elk jaar in april plaatsvindt. En daarin maakt hij dankbaar gebruik maakt van zijn cabareteske kant. Dat maakt het boek aangenaam leesvoer.
 Het leven als tragikomedie is de titel van het essay, waarin Tim Fransen – ik citeer – beoogt dat het komische niet een tegenpool is van het tragische, maar dat humor juist een alternatief perspectief biedt op ons onvermijdelijke falen. Een perspectief dat ons in staat stelt om het tragische onder ogen te komen, in plaats van een uitvlucht te zoeken in de vaak destructieve ontkenning ervan. En bovendien een perspectief dat een voedingsbodem kan vormen voor een gevoel van solidariteit met onze medestuntelaars.

Die opvatting illustreert hij met citaten uit het werk van Aristoteles, Freud, Kant, Nietsche, Rousseau, Schopenhauer en vele anderen, maar ook met talrijke asterisken tussen de regels door die verwijzen naar kleingedrukte persoonlijke notities onderaan de pagina's.

Twee voorbeelden:

1.
Zodra de evolutie een bepaald pad in ingeslagen, kan het moeilijk nog terug en opnieuw beginnen. Zo kan het dat in Nederland jaarlijks ongeveer twee miljoen mensen zich bij de huisarts melden met rugklachten. *

* Toegegeven: een deel van onze rugklachten heeft andere oorzaken. Maar een god had ongetwijfeld een vooruitziende blik gehad en zijn ontwerp aangepast aan het feit dat de meeste mensen uiteindelijk veertig uur per week in een weinig ergonomische houding achter een bureau zouden gaan zitten. Ook op dit punt heeft de evolutie ons compleet laten stikken.

2.
Daar waar de goden onsterfelijk zijn, heeft de mens een sterfelijk lichaam. Daar waar de goden het eeuwige leven genieten is de mens eindig. 
In de woorden van Blaise Pascal: ‘Het leven is een lichtflits ingeklemd tussen twee eeuwigheden van duisternis.’ *

* Dit citaat heb ik ook op blauwe en roze rompertjes laten drukken, maar die verkochten maar zeer mondjesmaat. De overgebleven exemplaren geef ik nu gratis weg als ik bij vrienden op kraamvisite ga.

(En dit zijn nog maar de eerste twee voetnoten (op pagina 19 en 20) van in totaal 155 pagina’s!)

Misschien wel voor het eerst dat ik zoveel pret heb gehad bij het lezen van een filosofisch essay. Ik had het kunnen weten, want ik heb ook niet eerder zoveel moeten lachen over filosofische gedachten in een cabaretvoorstelling voordat Tim Fransen debuteerde. 

Morgen begint de Maand van de Filosofie officieel. Een maand lang een goede reden om het essay te kopen (voor € 4,95) en te lezen hoe aangenaam filosifie kan zijn. Wat heeft de Stichting Maand van de Filosofie zich meer te wensen?

Archief 2019