Logboek

De weekboeken van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier, om persoonlijke redenen, niet meer terug te lezen. Het Weekboek heet inmiddels Logboek en is letterlijk een Dagboek.

Van de zomer van 2017 tot mei 2018 vang ik mijn berichten in 120 woorden: de lengte van het dagelijkse IK'je op de achterpagina van NRC-Handelsblad. Daarna bestaan die 120-woordenberichten korte tijd niet uit losse afleveringen, maar vormen zij een geheel, per aflevering genummerd. Als ik ook die voorwaarde loslaat, zijn logboeken voortaan zo lang als ze moeten zijn.  

In 2019 besluit ik de logboeken voortaan te nummeren, zodat zij gemakkelijk zijn terug te vinden - in de eerste plaats voor mezelf! Aan het einde van het jaar moet de teller op 365 staan. En ja, oplettende lezer: meestal loop ik behoorlijk op de zaken (lees: data) vooruit: elke dag immers dient zich aan hoofd en hart veel méér aan dan te vatten is in één enkele aflevering.

Of de teller op 31 december op 365 staat, is sinds de zomer van 2019 zeer de vraag. Ik start 1 september met het schrijven van twee biografieën, die respectievelijk najaar 2021 en voorjaar 2024 zullen verschijnen. Vanaf dat moment ontbreken de tijd en ruimte om dagelijks aan deze rubriek te werken.
 

-----

Met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger zijn de links hierna: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en najaar 2016.

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat ik elke ochtend schrijf van 5 tot circa 8 uur.

Week 12 - 83. Van der Keuken

zondag 24 maart 2019Maar liefst drie pagina’s wijdt de Volkskrant (vrijdag 22 maart) aan de fantastische fotograaf-filmmaker Johan van der Keuken (1938-2001). Dit naar aanleiding van de schenking van zijn fotoarchief – zo’n twintigduizend negatieven, maar ook alle teksten en aantekeningen daarbij – aan het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Zijn filmoeuvre schonk zijn weduwe al eerder aan Filmmuseum Eye in Amsteram.

Volkskrant-journalist Michiel Kruijt laat Noshka van der Lely (nu 79 jaar) en Willem van Zoetendaal (nu 69 jaar) aan het woord. Zij is de weduwe van Van der Keuken, met wie zij vanaf zijn 28ste (dus 34 jaar lang) samen was; in hun Amsterdamse grachtenhuis beheert zij nog altijd zijn archief. Van Zoetendaal is een vooraanstaand fotografie-expert, die, nadat Van der Lely en hij een relatie kregen, bij haar kwam wonen. Samen besloten zij fotoboeken te publiceren uit dat belangrijke archief. Daarmee ontstond er dus eigenlijk een soort driehoeksverhouding, wat Van der Lely ‘postuum’ ook een stuk rustiger noemt dan in het echt in de echt.
 In 2021 maken zij, zo is het plan, samen een tentoonstelling en een boek. De expositie reist daarna door naar onder meer Parijs, want in Frankrijk is Van der Keuken misschien wel bekender dan hier. Zo verkocht hij een paar jaar voor zijn dood nog fotoafdrukken aan Maison Européenne de la Photographie, een belangrijk fotografiemuseum in de Franse hoofdstad.
Ik lardeer mijn stukje met wat Van der Keuken-foto’s - zie hierboven Remco Campert met zijn kat. Op het eerste oog al herkenbaar, plaatsbaar als 'een Van der Keuken' en een beter compliment kun je een fotograaf niet maken.

Archief 2019