Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan vier boeken in voorbereiding.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar
de inhoudsopgaven van 2021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en
deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, altijd begint vóór vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. En gezien mijn langdurige bestaan als avondmens - met beroepen als theaterjournalist, -programmeur- en directeur - lagen einde en begin vaak dicht bij elkaar en ze hebben elkaar ook dikwijls overlapt. Dan duurde de dag minstens 48 uur. Ik zie dat overigens niet als ijverige verdienste, maar als gelukkige bijkomstigheid. "Maar de slaap die je mist, gaat wel ten koste van je levensduur", voorspelde een arts mij ooit. Dat betekent: tien jaar minder geslapen, tien jaar minder geleefd? Geen win-winsituatie dus.

Week 12 - 83. Van der Keuken

zondag 24 maart 2019


Maar liefst drie pagina’s wijdt de Volkskrant (vrijdag 22 maart) aan de fantastische fotograaf-filmmaker Johan van der Keuken (1938-2001). Dit naar aanleiding van de schenking van zijn fotoarchief – zo’n twintigduizend negatieven, maar ook alle teksten en aantekeningen daarbij – aan het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Zijn filmoeuvre schonk zijn weduwe al eerder aan Filmmuseum Eye in Amsterdam.


Volkskrant-journalist Michiel Kruijt laat Noshka van der Lely (nu 79 jaar) en Willem van Zoetendaal (nu 69 jaar) aan het woord. Zij is de weduwe van Van der Keuken, met wie zij vanaf zijn 28ste (dus 34 jaar lang) samen was; in hun Amsterdamse grachtenhuis beheert zij nog altijd zijn archief. Van Zoetendaal is een vooraanstaand fotografie-expert, die, nadat Van der Lely en hij een relatie kregen, bij haar kwam wonen. Samen besloten zij fotoboeken te publiceren uit dat belangrijke archief. Daarmee ontstond er dus eigenlijk een soort driehoeksverhouding, wat Van der Lely ‘postuum’ ook een stuk rustiger noemt dan in het echt in de echt.
 

In 2021 maken zij, zo is het plan, samen een tentoonstelling en een boek. De expositie reist daarna door naar onder meer Parijs, want in Frankrijk is Van der Keuken misschien wel bekender dan hier. Zo verkocht hij een paar jaar voor zijn dood nog fotoafdrukken aan Maison Européenne de la Photographie, een belangrijk fotografiemuseum in de Franse hoofdstad.


Ik lardeerde mijn stukje (maar verwijderde ze inmiddels) met wat Van der Keuken-foto’s, zoals Remco Campert met zijn kat. Op het eerste oog al herkenbaar, plaatsbaar als 'een Van der Keuken' en een beter compliment kun je een fotograaf niet maken.

Archief 2019