Logboek

Deze rubriek is maart 2024, na bijna twaalf jaar lang een dagelijkse bijdrage, beëindigd. De edities vanaf 2012 zijn inmiddels niet meer terug te lezen. De komende dagen verdwijnen ook de laatste bijdragen, die van 2019, stukje bij beetje.
Frank Verhallen, 17 maart 2024 

Week 12 - 83. Van der Keuken

zondag 24 maart 2019


Maar liefst drie pagina’s wijdt de Volkskrant (vrijdag 22 maart) aan de fantastische fotograaf-filmmaker Johan van der Keuken (1938-2001). Dit naar aanleiding van de schenking van zijn fotoarchief – zo’n twintigduizend negatieven, maar ook alle teksten en aantekeningen daarbij – aan het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Zijn filmoeuvre schonk zijn weduwe al eerder aan Filmmuseum Eye in Amsterdam.


Volkskrant-journalist Michiel Kruijt laat Noshka van der Lely (nu 79 jaar) en Willem van Zoetendaal (nu 69 jaar) aan het woord. Zij is de weduwe van Van der Keuken, met wie zij vanaf zijn 28ste (dus 34 jaar lang) samen was; in hun Amsterdamse grachtenhuis beheert zij nog altijd zijn archief. Van Zoetendaal is een vooraanstaand fotografie-expert, die, nadat Van der Lely en hij een relatie kregen, bij haar kwam wonen. Samen besloten zij fotoboeken te publiceren uit dat belangrijke archief. Daarmee ontstond er dus eigenlijk een soort driehoeksverhouding, wat Van der Lely ‘postuum’ ook een stuk rustiger noemt dan in het echt in de echt.
 

In 2021 maken zij, zo is het plan, samen een tentoonstelling en een boek. De expositie reist daarna door naar onder meer Parijs, want in Frankrijk is Van der Keuken misschien wel bekender dan hier. Zo verkocht hij een paar jaar voor zijn dood nog fotoafdrukken aan Maison Européenne de la Photographie, een belangrijk fotografiemuseum in de Franse hoofdstad.


Ik lardeerde mijn stukje (maar verwijderde ze inmiddels) met wat Van der Keuken-foto’s, zoals Remco Campert met zijn kat. Op het eerste oog al herkenbaar, plaatsbaar als 'een Van der Keuken' en een beter compliment kun je een fotograaf niet maken.

Archief 2019