Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 11 - 81. Vergeten schrijver: Bob den Uyl

vrijdag 22 maart 2019


Een waarschuwing: in dit verhaal gebeurt niets. Inderdaad, eindelijk een verhaal waarin niets gebeurt. Dank u. Jarenlang ben ik gebukt gegaan onder de heersende mening dat er in een verhaal, vertelling of verslag iets wezenlijks dient te gebeuren. Op niet nader te omschrijven wijze is mij geopenbaard dat dit een misvatting is. Er gebeurt al genoeg. Dus eigenlijk weer niets.

Vorige week las ik het bericht dat cabaretier Johan Goossens Morgen als de zon schijnt samenstelt: een bloemlezing met het beste van Bob den Uyl (1930-1992). 

Bob den Uyl, wie kent hem nog? Bovenstaand cursieve citaat komt van de achterkant van de biografie die Nico Keuning in 2008 publiceerde, getiteld Een zeker onbehagen. Boek waar ik erg naar van werd, omdat die zo sterk blootlegde dat achter schrijvers ironie  en zelfspot een ongelukkig man schuilde met veel angst, onzekerheid en getob.

 
Vóór het verschijnen van die biografie was Den Uyl al ruimschoots vergeten en die publicatie was een (helaas niet sterk uitgelicht) zonnestraaltje dat nauwelijks literaire verlichting bood. Het zal deze bloemlezing niet anders vergaan.

Uit het persbericht:
Stuntelige reisverhalen over kapotte fietsbanden en onwillige pensioneigenaren. Maar ook: hoe maak je een relatie op een nette manier uit? Hoe imponeer je het meisje van je dromen als je niet kunt zeilen en wat moet je doen als een Angelsaksisch stel zegt: ‘Kom gerust een keer langs als je in de buurt bent.’ Bob den Uyl gaat dan langs in Engeland en blijft meteen twee weken, de jeugdliefde drijft hij benedenwinds het riet in en de relatie maakt hij, ondanks al zijn goede voornemens, schreeuwend uit op de hoek van een straat.
Verhalen in trefzekere stijl over de zinloosheid en absurditeit van het bestaan. Over het leven in al zijn onvolkomenheid. Verhalen van een man met weinig hoop maar erg veel humor.”

De bloemlezing verschijnt in september. Maand die nazomert en vooruitherfst. Met proza waarschijnlijk en geen poëzie. Dus niets uit Volledig Dichtwerk en/of uit Zes stijlvolle maar mislukte limericks (beide 1981)? Ter compensatie dichter Bob den Uyl in Gedicht Gedacht. (Lees hier.)

Archief 2019