Logboek

Het Logboek (de edities van 2012 t/m najaar 2016 zijn hier niet meer terug te lezen) veranderde 1 januari 2020 weer van een dag- in een Weekboek. Elke week - een enkele keer iets vaker en vaker iets minder - schrijven over wat week maakt. Of zoals ik het tegenwoordig noem: ik ben in mijn leven onderweg om mooie dingen aan te raken. Vanaf juni 2021 zal er minder vaak dan wekelijks een bijdrage te lezen zijn; de schrijftijd gaat op aan boeken die in februari en in oktober 2024 verschijnen.

-----

Voor wie een handvat zoekt: met de pijl rechts van ARCHIEF (zie onderaan deze pagina) ga je terug naar het vorige jaar; met de pijl links vooruit naar het volgende. Handiger echter zijn deze links: daarmee ga je naar de inhoudsopgaven van 202320222021, 2020 (deel 1: A t/m F, deel 2: G t/m Ldeel 3: M t/m R, en deel 4: S t/m Z), 2019 en 2018 en de logboeken van 2017 en (enkele van) najaar 2016.

-----

Dat in het beeld de klok op vijf uur staat, is omdat mijn dag al zolang ik mij herinner, begint rond (en meestal al ruim voor) vijf uur 's morgens, hoe laat het 's avonds ook wordt. Sinds de zomer van 2022 sta ik op om steevast drie uur. Om te schrijven zijn het mijn meest productieve uren van de dag.

Week 11 - 80. Mens wordt hond

donderdag 21 maart 2019



Elke week schrijft Trouw, in de rubriek Wat moeten we zien in…, over een kunstwerk dat een museum op dit moment exposeert. Dinsdag (19 maart) viel mijn oog meteen op de prachtige afbeelding (zie hierboven rechts) van een zwart-witte windhond, geschilderd door Arie Schippers (1952). Er is een tentoonstelling van zijn werk in Stedelijk Museum Kampen en daar hangt ook dit staatsieportret van Kiko, zijn eigen hond.

Een paar citaten uit het stuk van Henny de Lange en ik zocht daar nog wat afbeeldingen bij:
Schippers heeft iets met honden, niet met wollige en harige exemplaren, ook niet met poedels met zo’n ‘tuttig’ dekentje of jasje, laat staan met chihuahua’s. Nee, windhonden moeten het zijn. Die vindt hij mooi vanwege hun ‘fysiek’. “Je ziet hun anatomie, de ribbenkast, de contouren van hun botten. Heerlijk om te schilderen.” Zijn eigen hond, de 9-jarige Kiko, is een mengelmoes van misschien wel vijf rassen, maar toch wel voor 60 procent een windhond, schat hij in. […]

Schippers staat erom bekend dat hij met evenveel gemak een landschap schildert als een portret en magische fantasiewerelden. En dan maakt hij ook nog beelden. Zijn bekendste is het monument Walk to Freedom voor Nelson Mandela in Den Haag. 


Momenteel legt hij de laatste hand aan een standbeeld van Willem van Oranje. […] Aan zijn voeten staat een klein hondje. Door dat hondje kwam hij op het idee om portretten te maken van Kiko en andere honden die hij in Spanje had gefotografeerd. Daar zie je op straat nog ‘echte’ honden en niet de ‘verhuiselijkte’ dieren zoals wij die hier kennen. Honden in alle fases van het leven portretteerde hij, van zwanger, met uitgerekte tepels tot oud en blind. Nee, menselijke eigenschappen dicht hij ze niet toe. “Honden zijn puur natuur, doen zich niet mooier voor dan ze zijn.” 



Daarmee is meteen de titel van de tentoonstelling verklaard, die t/m 14 april te zien is: Mens wordt hond. Want, zoals ook Henny de Lange besluit: Misschien moet de mens meer hond worden.

 

Archief 2019